Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bivši čelnici Kamenskog uhićeni zbog kredita

20.03.2012. 23:00
Bivši čelnici Kamenskog uhićeni zbog kredita


Umjesto da milijune potroše na gradnju staje i kupnju kobila, novac je doznačen tvrtki Vilinske poljane, kojoj je na čelu Vlajčević i koja je trebala surađivati na realizaciji projekta


Zbog sumnje da su oštetili državni proračun jer su nenamjenski potrošili 14 milijuna kuna kredita od Fonda za razvoj i zapošljavanje, u ponedjeljak navečer su uhićeni bivši čelnici Kamenskog Antun Crlenjak i Davor Vlajčević, bivši čelnik Fonda za razvoj i zapošljavanje Petar Tonković, direktor odjela u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) Ivan Sabljo te bivši direktor Kamenskog Damir Rihtarić.
Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je za svu petoricu jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a za Antuna Crlenjaka, Ivana Sablju i Damira Rihtarića i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sud je prihvatio zahtjev za pritvorom, ali samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Iako je očito riječ o rezultatu kriminalističkog istraživanja potaknutog aferom Kamensko, petorica osumnjičenih uhićeni su zbog malverzacija s kreditom tvrtki Eko Grad.
Osnivač te vukovarske tvrtke je Davor Vlajčević, a direktor joj je bio Crlenjak. Prema priopćenju zagrebačkog tužiteljstva, upravni odbor Fonda za razvoj i zapošljavanje odobrio je milijunski kredit Eko gradu u kolovozu 2008. godine, a namjena mu je bila izgradnja farme za konje.
No, prema nalazima tužiteljstva, čelnik Fonda Petar Tonković doznačio je kredit na račun HPB-a iako odluka o odobrenju kredita još nije stupila na snagu. A prema dogovoru Tonkovića i Sablje, Eko Gradu potom je doznačeno 14 milijuna kuna.
Umjesto da milijune potroše na gradnju staje i kupnju kobila, novac je doznačen tvrtki Vilinske poljane, kojoj je na čelu Vlajčević i koja je trebala surađivati na realizaciji projekta. Vilinske poljane su novac potrošile za svoje obveze, a dio su posudile i Kamenskom u kojem je Crlenjak bio predsjednik uprave, Vlajčević član nadzornog odbora, a Damir Rihtarić direktor. Rihtarića tužitelji sumnjiče da je 260 tisuća kuna od tog kredita potrošio dodjelivši posao sistematskih pregleda za radnice Kamenskog ginekološkoj ordinaciji Tonkovićeve majke. Vilinske poljane su, u međuvremenu, postale suvlasništvo Davora Vlajčevića i Ninoslava Pavića, osnivača EPH.
U tužiteljstvu tvrde da je nadzor Državne riznice nad Fondom za razvoj i zapošljavanje pokazao još nepravilnosti. Dodatni nadzor Fonda zatražen je i od Državnog ureda za reviziju. Po izbijanju afere Kamensko, Ministarstvo gospodarstva tražilo je od HPB-a da prisilno naplati kredit od Eko Grada. No, kako Ministarstvo nije uspjelo ishoditi uspješnu prisilnu naplatu, slučaj je predan tužiteljima. Osim ovog slučaja, tužitelji i policija provode više postupaka i postupaju po više prijava protiv Antuna Crlenjaka i Damira Rihtarića.