Služba traženja spaja razdvojene obitelji

Slika korisnika admin
trazenje_crveni kriz_nestali
Služba traženja posebno važnu ulogu imala je tijekom Domovinskog rata

Oni su ti bez  kojih je tijekom Domovinskog rata komunikacija između članova razdvojene  obitelji često bila nemoguća,  a u stanju mira potreba za  njima je manja pa ih se rijetko tko sjeti. Ipak, i sad  posla imaju. Radi se o  međunarodnoj mreži Službe  traženja Crvenog križa u kojoj sudjeluje Hrvatski Crveni  križ, kao i Gradsko društvo  Crveni križ Zadar.

Služba obavlja razmjenu  informacija o traženim osobama, vrši pokretanje  traženja te izdaje potvrde o  prijelazu osoba s okupiranog  područja iz vremena Domovinskog rata u svrhu reguliranja određenih prava  građana kao žrtava rata.

Iako se za vrijeme Domovinskog rata radilo puno  više. Na primjer, kad ne bi  radila pošta ni telefon Crveni  križ je prenosio obiteljske  poruke i informacije o nestalima. Svoju pravu funkciju  bi Služba pokazala i za vrijeme nekog drugog izvanrednog stanja, poput elementarne nepogode. Ali i u miru  ima traženja, doduše, malo  drugačijeg karaktera. Naime, samo tijekom prošle godine Službu traženja zadarskog Crvenog križa je kontaktiralo 78 osoba, pokrenuto je sedam novih  traženja, a okončano njih  pet.

Kako kaže Neda Kvito, voditeljica zadarske Službe  traženja, postupci su utvrđeni međunarodnim ugovorima, takozvanim ženevskim konvencijama, s obzirom na to da je i sjedište  međunarodne Službe  traženja u Ženevi.

- Postupke traženja pokrećemo samo za članove  najuže obitelji. Dakle, postupak ne može pokrenuti  prijatelj za prijatelja. Osim  toga, trebalo je proći šest  mjeseci od posljednjeg kontakta. Od osobe koja nam se  obrati prikupimo što više potrebnih informacija i ispunimo obrazac koji šaljemo u  Zagreb, u nacionalnu  Službu, a po potrebi i u  Ženevu. Neki se slučajevi  mogu riješiti samo između  službi gradskih Crvenih  križeva. Za neke treba od 2  do 3 mjeseca, a neki stoje  otvoreni i po nekoliko godina. Ali kad se jedanput  otvori postupak traženja, on  ne zastarijeva, nego ga se  uvijek pokušava riješiti. Ima  i slučajeva da se osoba pronađe, ali ne želi kontakt sa  svojim tražiocem. Onda obavijestimo tražioca da je osoba pronađena, ali ne otkrijemo i gdje se nalazi, priča  Neda Kvito.

Uz nju, u zadarskoj Službi  traženja po potrebi rade i  volonteri, a u traženju se  surađuje s policijom i državnim institucijama.

A ljude razdvoje i ponovno spoje najrazličitiji razlozi.

- Sudbine su vrlo različite.  Ima svakakvih priča, čak i  filmskih. Mi u to ne smijemo  ulaziti, niti zašto je izgubljen  kontakt, niti zašto se žele  ponovno naći, ali ljudi nam  se uglavnom otvore. Ne smijem otkrivati primjere jer je  to vrlo osjetljivo. Samo mogu reći da je to vrlo specifično zanimanje, ipak na  neki način spajamo razdvojene obitelji. Najveće mi je  zadovoljstvo kad mogu  tražiocu dati bilo kakvu informaciju o 'izgubljenom'  članu obitelji, zaključuje Neda Kvito.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno