Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Molat” na putu za Aleksandriju

Autor: Damir Maričić

20.03.2013. 23:00
“Molat” na putu za Aleksandriju


Brod “Molat”, zadarske Tankerske plovidbe nalazi se u redovnoj “eksploataciji” i ovog je trenutku na putu prema Aleksandriji s teretom drva, najkraća je informacija koju nam prenosi Joško Jurin, član uprave Tankerske plovidbe.
– Brod je zbog pomicanja tereta uslijed nevremena morao pristati u luku, izvršiti preslagivanje tereta. Tom prilikom su otklonjena i manja oštećenja do kojih je zbog tog pomicanja došlo.
U tom nevremenu u brod su udarila 2-3 snažnija vala zbog čega je došlo do pomicanja drvene građe na brodu. Brod je potom usidren u luci Seaburnu, čekajući vez u luci Sunderland. U Sunderlandu su u međuvremenu otklonjeni problemi, teret presložen i obavljeni manji popravci, a brod je isplovio.
 Podsjećamo da je tada nastala poprilično napuhana priča i dezinformacije, očito krivnjom obalne straže ili izvjestitelja BBC-a, a po kojem je brod udario u ledenjak.
Molat je iz švedskog Norrkopinga prema Aleksandriji u Egiptu vozio 36.152.991 prostornih metara drvne građe.
Uz to što nitko na brodu nije ozlijeđen, nije došlo ni do bilo kakvog onečišćenja ili onečišćenja mora. Objavljeno je kako je inspektorica Humber HM Coastguarda Lynda Hillerby izjavila kako vjeruje da su se zbog velike hladnoće drva zamrznula što je, uz udare valova dovelo, do pomicanja tereta.