Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nora je otišla tamo gdje je ništa ne boli

Autor: Vedrana Simičević

20.03.2013. 23:00
Nora je otišla tamo gdje je ništa ne boli


Otišla je mirno i spokojno. S dugim trepavicama i najslađim majkinim obraščićima, baš kao da spava, napisala je u dirljivom pismu Norina majka, Đana Atanasovka


Petogodišnja djevojčica Nora Šitum oboljela od akutne limfoblastične leukemije nije uspjela u iznimno napornoj borbi za život – preminula je u noći s utorka na srijedu u Dječjoj bolnici u Philadelphiji gdje se liječila posljednjih mjesec dana. Tužna vijest jučer je objavljena oko podneva na Facebook stranici potpore za djevojčicu, a nakon čega ju je potvrdila i udruga “Hrabro dijete”.
Zdravstveno stanje male Nore čija je nesretna sudbina dirnula i ujedinila cijelu Hrvatsku, pogoršalo se zadnjih desetak dana nakon što se njenim organizmom kao reakcija na još jedan ciklus kemoterapije proširila gljivična infekcija koja je naposljetku zahvatila i mozak. Zbog infekcije, na žalost, liječnici u američkoj bolnici nisu mogli ni započeti s glavnim dijelom eksperimentalne terapije koja je djevojčici bila posljednja šansa za život, a još prošli tjedan roditelji su prijateljima u Hrvatsku javili da je ova nova zdravstvena komplikacija vrlo opasna. 
Hrvatska je o Norinoj sudbini doznala upravo zbog novog, eksperimentalnog tretmana stanicama zaraženim oslabljenim virusom HIV-a kojim su liječnici u Dječjoj bolnici u Philadelphiji po prvi put uspjeli izliječiti jedno dijete čija je dijagnoza bila gotovo istovjetna Norinoj. Sve mogućnosti liječenja u Hrvatskoj u tom trenutku bile su iscrpljene i krajnje eksperimentalni postupak bio je hrabroj djevojčici jedina nada. Iako je za liječenje u SAD-u bilo potrebno skupiti gotovo pet milijuna kuna u samo desetak dana, Norini roditelji odlučili su pokušati sve kako bi spasili kćer čije je stanje iz dana u dan postajalo sve ozbiljnije. Norina majka Đana Atanasovska Šitum u javnost je poslala dirljivo pismo zamolivši građane za pomoć, a oni su se u nevjerojatnom broju odazvali apelu. Putem brzinski organizirane humanitarne akcije koju je koordinirala udruga “Hrabro dijete”, u samo sedam dana skupljen je traženi iznos, čak i nakon što su iznenada povećani troškovi liječenja. Bila je to vjerojatno najveća humanitarna akcija te vrste koju Hrvatska pamti, koja je već nakon nekoliko dana prešla granice Hrvatske, a o kojoj su izvjestili i neki od najpoznatijih medija u svijetu.
Nora koju su roditelji, a potom i cijela hrvatska javnost iz milja zvali Nora fora strašni lav, u veljači je s roditeljima otputovala u SAD gdje je jučer, na žalost, nakon sveukupno gotovo tri godine napornih terapija, izgubila bitku za život.
Udruga “Hrabro dijete” objavila je jučer na svojoj Facebook stranici pismo Norine majke u kojem između ostalog stoji:
“Noćas u 00:20 sati ili 05:20 sati po našem vremenu, naš je strašni lav odlučio sklopiti oči i odmoriti. Bilo je dosta i bilo je previše. Kad je njoj bilo dosta, onda znate da je stvarno bilo DOSTA! Otišla je tamo gdje je ništa ne boli, gdje je nitko ne bode i gdje nema ni gljivica, ni leukemije ni patnje. Bili smo s njom do zadnjeg trenutka. Otišla je mirno i spokojno. Prelijepa kao i uvijek. S dugim trepavicama i najslađim majkinim obraščićima, baš kao da spava. Jer ona je samo htjela konačno leći i zaspati, uz svoje tatu i mamu, i da nam nitko drugi ne smeta. Pogotovo ne tamo neki doktori s iglama i tabletama. Pleše negdje moja princeza, sretna i slobodna! Čuva nas i gleda! Naučila nas je što je ljubav. Promijenila nam je život. Volimo vas i hvala vam na bezuvjetnoj i nesebičnoj potpori svo ovo vrijeme, napisala je jučer u potresnom pismu Đana Atanasovka.