Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski lutkari spremaju mjuzikl

Autor: Nives Rogoznica

20.03.2013. 23:00
Zadarski lutkari spremaju mjuzikl

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon “Zvjezdice”, posljednjeg domaćeg uratka, zadarski lutkari će uskoro krenuti u pripremu novog projekta pod nazivom “Divlji konj” po djelu Božidara Prosenjaka koji će ujedno raditi i dramatizaciju. Bit će riječ o glazbeno scenskom projektu koji će vjerojatno na kraju izaći kao mjuzikl što je dugogodišnja želja


Apeliram na širu javnost da skrenete vaš pogled na nas. Kultura i kazalište ne bi smjeli biti percipirani samo kroz trošak, poručila je Iris Pavić Tumpa na jučerašnjoj konferenciji za novinare u povodu obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dana lutkarstva.
Kazalište lutaka Zadar nastupit će danas u 12 sati na centralnoj proslavi Svjetskog dana lutkarstva u HNK Šibenik, s predstavom “Ljepotica i zvijer”, a večeras u 18 sati, dakle u redovnom terminu, za zadarske mališane, naši će lutkari izvesti “Zvjezdicu”. Ove dvije predstave u narednom periodu imat će svoje cikluse, a u međuvremenu nas očekuje manifestacija “Proljeće na Poluotoku”, u trajanju od 2. do 7. travnja. Završit će se s predstavom “Vjetar Kimbunga” s kojom će Zadrani gostovati na festivalu Mali Marulić u Splitu. Na Proljeću na Poluotoku je trebalo gostovati ljubljansko kazalište lutaka, no nastup je otkazan zbog bolesti glumice. Ravnateljica Pavić Tumpa ističe kako su ovim gostovanjem htjeli manifestaciji dati međunarodni ton, te se u Zadar pokušavaju dovesti druga kazališta i neki drugi ljudi.
Kazalište lutaka Zadar nastupit će na SLUK-u koji se ove godine održava u Osijeku od 2. do 6. svibnja. Zadrani će se predstaviti s “Pinocchiom” u režiji Zorana Mužića.
Nakon “Zvjezdice”, posljednjeg domaćeg uratka, zadarski lutkari će uskoro krenuti u pripremu novog projekta pod nazivom “Divlji konj” po djelu Božidara Prosenjaka koji će ujedno raditi i dramatizaciju. Režija će biti povjerena Ivanu Plazibatu, čiju smo predstavu “Preobrazba” imali priliku vidjeti nedavno u HNK Zadar.
– Riječ je o iznimno mladom, talentiranom režiseru, intrigantnih pogleda na svijet, s primjesom novog i zanimljivog, i njegove će misli i ideje KLZ pokušati pretvoriti u lutkarsku predstavu. U tom timu će biti i Darko Hajsek s kojim je KLZ već radilo i kojeg je zadarska publika imala već upoznati kroz glazbu u predstavi Drago Č. i tvornica čokolade. Izuzetan je i kvalitetan glazbenik i čovjek koji voli raditi sa zadarskim ansamblom jer zadarski lutkarski ansambl definitivno ima najljepše glasove što se tiče kazališta lutaka, općenito, u Hrvatskoj, kazala je Iris Pavić Tumpa napominjući kako će biti riječ o glazbeno scenskom projektu koji će vjerojatno na kraju izaći kao mjuzikl što je dugogodišnja želja.