Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zbog “Crnog brda” ne možemo imati ekološku hranu

Autor: Nives Rogoznica

20.03.2013. 23:00
Zbog “Crnog brda” ne možemo imati ekološku hranu

Foto: Marin GOSPIĆ



Neka svatko svoje smeće drži u svom dvorištu, a ne da ga dovozi nama. Kad je kiša, to nama ide na voće, na povrće, na hranu, i ne možemo imati ekohranu o kojoj pričamo, a onda – jadni mi, kako ćemo živjeti?, rekao je Šunić


Svoju kandidaturu za benkovačkog gradonačelnika haenesovac Mirko Šunić najavio je u Biljanima Donjim ispred takozvanog “Crnog brda”, odnosno pred odlagalištem troske iz šibenske Tvornice elektroda i ferolegura (TEF).
Na izbore u Gradu Benkovcu HNS, naime, izlazi u koaliciji sa SDP-om, HSLS-om i Hrvatskom strankom zelenih – Eko savezom. Čelnici ovih stranaka; županijski predsjednik Hrvatske stranke zelenih – Eko saveza Zdravko Belušić, predsjednica ŽO SDP-a Renata Sabljar Dračevac, predsjednik županijskog HSLS-a Mate Radović, v. d. predsjednice zadarskog HNS-a Ljiljana Klarin i predsjednica Interesnog odbora mladih ŽO HNS-a Zadarske županije Paula Dujić, pred spomenutim su se “Crnom brdom” okupili kako bi u povodu Svjetskog dana voda, koji se obilježava 22. ožujka, apelirali na njegovu hitnu sanaciju.
– U tri godine naraslo je ovo crno brdo, a mi propagiramo ekološku hranu, ekološko maslinovo ulje i ekološko vino, sve ono čega u Ravnim kotarima ima. Tu je autocesta i više je ne možemo maknuti, ali ovo zlo ćemo, ako ja budem gradonačelnik čim prije maknuti. Neka svatko svoje smeće drži u svom dvorištu, a ne da ga dovozi nama. Kad je kiša, to nama ide na voće, na povrće, na hranu, i ne možemo imati ekohranu o kojoj pričamo, a onda – jadni mi, kako ćemo živjeti?, rekao je Šunić.
– Lokacija ovog otpada je u neposrednoj blizini kuća, pa stanovnici moraju izvlačiti oluke da voda ne ide u gusterne, jer oborinske vode nisu, kako im je savjetovano, pogodne niti za navodnjavanje poljoprivrednih površina, a kamoli za piće. Već smo ukazivali na to da se ovo takozvano “Crno brdo” mora odvesti i sanirati jer se prašina raznosi, a kad imamo kišu vide se potoci crne vode koji se slijevaju i odlaze u splet podzemnih voda. Bojimo se da bi moglo doći do onečišćenja bunara i umjetnih bazena iz kojih se navodnjavaju polja, a nije isključeno ni da se onečiste neki izvori zadarskog vodovoda, rekao je Zdravko Belušić.
Dopredsjednik EKO-Udruge “Ravni Kotari” Renato Pinčić kazao kako su nalazi analize sastava troske stigli iz njemačkog instituta, te kako će ih objaviti nakon što budu prevedeni na hrvatski jezik. Belušić je tome dodao kako je “već po prvim naznakama nalaza jasno da se radi o spojevima koji su kancerogeni”.