Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Znanstveni ronioci Europe u Zadru

Autor: Z L

20.03.2013. 23:00
Znanstveni ronioci Europe u Zadru


U Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru jučer i danas održava se sastanak krovne udruge europskih znanstvenih ronilaca, European Scientific Diving Panel (ESDP). Ovaj savez udruga i organizacija zemalja Europske unije organiziran je u sklopu European Marine Board-a (EMB). Cilj ESDP je udružiti znanstvene ronioce Europe kako bi dogovorili zajedničke standarde, unaprijedili struku i međusobnu suradnju te utjecali na buduće europsko zakonodavstvo koje će pokrivati ovaj aspekt ronjenja.
Na sastanku se okupilo više od dvadeset predstavnika znanstvenog ronjenja iz raznih instituta iz trinaest zemalja. Hrvatsko znanstveno ronjenje predstavljati će Koordinacija znanstvenih ronilaca Hrvatske u kojoj osim ostalih djeluju i današnji predstavnici Donat Petricioli, dr.sc.Vladimir Onofri, Jurica Bezak te dr.sc.Luka Bekić i drugi.
Ovaj sastanak po prvi puta se odvija izvan Bruxellesa, gdje je inače sjedište ESDP i EMB-a, a činjenicu da je kao odredište izabran upravo Zadar i kao domaćin Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, daje nam za pravo da kažemo kako je znanstveno ronjenje u Hrvatskoj zanačajan aspekt, koji se može usporediti sa standardima koji su prihvaćeni u Europskoj uniji, čiji ćemo član uskoro postati, izjavio je Luka Bekić, ravnatelj MCPA.