Koalicija oporbenih stranaka traži poništenje odluke o dodjeli koncesije za Gaženicu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
MODES, Akcija mladih, Most i Živi zid
Tražit će i smjenu Upravnog vijeća Lučke uprave, ravnatelja LU i sve to u roku od sedam dana
Zvonko KUCELIN
Oporbeni vijećnici održali su konferenciju za medije na Narodnom trgu

Dajemo svoj hrvatski teritorij, luku Gaženicu, koja je u potpunosti izgrađena uz minimalnu naknadu, "ključ u ruke", a izračun je kako se neće isplatiti za 253 godine, kazao je Rudolf Dvorski vijećnik stranke MODES u Županijskoj skupštini Zadarske županije, na konferenciji za medije održanoj na Narodnom trgu, ispred zgrade zadarske Gradske uprave. Naime, odluka o izboru koncesionara, koji će pružati usluge u luci Gaženica, donesena je 17. ožujka, te je prihvaćena jedina ponuda koja je stigla na natječaj, a radi se o tvrtki koja je u vlasništvu investitora iz Turske.

- Republika Hrvatska je u luku Gaženica uložila 1,5 milijardu kuna, ali to nije njena prava vrijednost, njena vrijednost je i nekoliko puta veća, pa je ponuda za koncesiju time i nebuloznija, naglasio je Marko Pupić Bakrač, županijski vijećnik Akcije mladih, te dodao kako se radi o koncesionaru čija je ponuda za luku Gruž odbijena, pa su se isti javili na natječaj za luku Gaženica,ali je i dodao kako još uvijek nije jasno radi li se o istom koncesionaru ili ne.

- Nitko se nije javio na natječaj za koncesiju luke Gaženica jer je natječaj bio namješten, a to je najveća istina jer se prema uvjetima natječaja tražio promet u zadnje tri godine i to od 200 milijuna kuna, a garanciju je dala Global Port Holding, ista ona tvrtka koja se javila na natječaj za luku Gaženica. Sljedećih 20 godina koncesionar bi u luku Gaženica trebao uložiti samo 14 milijuna kuna i to zato jer su građani, porezni obveznici, uložili sve. Ovo se zove u najmanju ruku otimanje hrvatskog suvereniteta, pa makar se radilo samo o luci Gaženica, smatra Dvorski, te dodaje kako su u ovome jedinstveni  MODES, Akcija mladih, Most i Živi zid koji podržavaju sve aktivnosti vezane uz poništenje odluke o dodjeli koncesije ulagačima iz Turske. Dvorski smatra kako bi najbolje rješenje za luku Gaženica, bilo ono kako je to učinjeno za luku Gruž, gdje će koncesiju preuzeti lokalna samouprava osnivanjem tvrtke za njeno upravljanje.  

Dvorski je dodao i  kako će koalicija oporbenih stranaka tražiti da se smijeni Upravno vijeće Lučke uprave, ravnatelj LU, te da se poništi odluka o dodjeli koncesije za luku Gaženica i to u roku od sedam dana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)