Odsjek za hrvatski jezik i književnost postaje odjel

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Na predstavljanju obljetničke monografije objavljena važna vijest
U šezdeset godina, koliko postoji, ovaj Odsjek zaslužio je status odjela, a njegova bogata i zanimljiva povijest sažeta je u monografiju "60 godina zadarskoga Odsjeka za hrvatski jezik i književnost"
Vedran SITNICA
Recenzenti Ivan Bošković i Zdenka Matek Šmit te urednica Helena Peričić

U okviru obilježavanja Dana kroatistike 2018. na Sveučilištu  u Zadru predstavljena je u utorak monografija "60 godina zadarskoga  Odsjeka za hrvatski jezik i književnost". Monografiju, koja je iz tiska izišla  u prosincu prošle godine, uredila je dr.sc. Helena Peričić, redovita profesorica na tom Odsjeku, a ideja za objavu rodila se nakon okruglog stola  održanog u povodu ove velike obljetnice  u studenom 2016. godine. 

- Monografija je rezultat silnog entuzijazma onih koji su sudjelovali u  njezinom stvaranju pa smo, unatoč potencijalnim previdima koji su neminovni te razmjerno zakašnjeloj inicijativi o izlasku, dobili lijepu i reprezentativnu knjigu o radu zadarske kroatistike. Iskreno se radujem  onome što smo učinili i mogućnosti da se Odsjek osvrne na sve što je  odrađeno, dobro ili loše, kako bismo se posvetili daljnjem poslu. Naš Odsjek jedna je od najboljih sastavnica Sveučilišta kada je u pitanju izdavaštvo i stvaralaštvo, a naša energija prelijeva se na druge odjele, grad i  širu zajednicu. Ovom knjigom nagoviješteno je barem 60 sljedećih godina, otvoren put djelovanju mlađih kolega, a moguće i obljetničkih monografija, rekla je Peričić na predstavljanju u Svečanoj dvorani  Sveučilišta. Na tragu te tvrdnje bila je i prorektorica za studije i studente,  izv. prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić, koja je istaknula kako je u proteklih  60 godina zadarska kroatistika iznjedrila brojne profesore, stručnjake,  akademike... 

- Vrijednost monografije je u tome što se kroz nju može pratiti ne samo povijest odsjeka, već i nekadašnjeg Filozofskog fakulteta, danas  Sveučilišta u Zadru, u cjelini, rekla je Balić Nižić te najavila da će ovaj Odsjek uskoro dobiti status sveučilišnog odjela, što je okarakterizirala kao  znak priznanja struci i doprinosu djelatnika tijekom proteklih 60 godina. 

Pročelnica Odjela za kroatistiku i slavistiku, doc. dr. sc. Sanja Knežević,  zahvalila je urednici na uloženom trudu, kao i kolegici izv. prof. dr. sc.  Gordani Čupković, koja je pomagala u gotovo svim uredničkim poslovima.

Recenzenti monografije dr. sc. Ivan Bošković s Filozofskog fakulteta u  Splitu te dr. sc. Zdenka Matek Šmit s Odsjeka za ruski jezik i književnost.  Oni su predstavili sadržaj monografije te spomenuli brojne nekadašnje i  današnje profesore, suradnike i studente. Kazali su kako su veliki trag i  legitimitet ovom Odsjeku dali Dalibor Brozović i njegova supruga Nevenka, akademici Luko Paljetak i Ivan Aralica, Zlatan Jakšić, Momčilo Popadić, akademkinja Anica Nazor, dramaturg Vlatko Perković, a posljednjih dvoje urednica Peričić pozvala je na govornicu s koje su oni nazočne  upoznali s nekim svojim iskustvima i sjećanjima.

Akademkinja Anica Nazor prisjetila se 1959. godine kada je nakon završenog studija dobila ponudu od profesora Brozovića da radi kao asistentica  i predaje "Crkveno-staroslavenski jezik", predmet koji u to vrijeme nije baš bio popularan kod studenata. Ipak, kazala je, uspjela ih je  pridobiti, pa su na koncu oni vrlo brzo savladali glagoljicu.

- Upravo u ovom prostoru ja sam održavala nastavu, a tada ovo nije bila ovako lijepa dvorana, niti je bila Svečana, prisjetila se Nazor.

Dramaturg Vlatko Perković nije skrivao emocije dok se prisjećao svog boravka u  Zadru.

- Nakon 60 godina dolazim u ovu dvoranu, prisjećajući se početka studija, kada je  Zadar bio srušeni grad. Teatro Verrdi bio je zapušten, a mi smo svoje predstave igrali  u zgradi današnjeg kazališta, zapravo prenamijenjenoj kino dvorani. Moji ljudski temelji postavljeni su u ovoj zgradi. Kada sam odlučio doći na predstavljanje ove monografije, supruga mi je rekla da odem sam, da se sretnem sa svojim prijateljima.  Nažalost, došao sam ovdje, ali mojih prijatelja iz onog doba više nema, niti bilo tko  od vas zna da sam ja nekada bio dio ove ustanove, vrlo emotivno iznio je Perković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno