Djeci s Down sindromom društvo treba omogućiti ispunjen i sretan život

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zadarska udruga za Down sindrom danas organizira prigodni program
Svi koji to žele mogu se doći družiti s našim članovima, s djecom s Down sindromom i sudjelovati u prigodnim aktivnostima, kaže Suzana Periša, predsjednica udruge za Down sindrom Zadarske županije, te dodaje kako na ovaj način žele pružiti priliku građanima da doznaju više o Down sindromu, ali i o problemima s kojima se suočavaju osobe s Down sindromom
Osobe s Down sindromom krase najbolje ljudske osobine - dobrota i nesebičnost, a njihova lica najčešće su nasmiješena

Kao i svake godine povodom Svjetskog dana Down sindroma Udruga za Down sindrom Zadarske županije organizira prigodni  program kojim želi senzibilizirati građane za osobe s ovim poremećajem  i ukazati na potrebu njihova što boljeg i učinkovitijeg uključivanja u zajednicu. Tako će danas 21. ožujka, na Svjetski dan Down sindroma ova  zadarska udruga, u suorganizaciji sa Sportskim centrom "Višnjik", organizirati prigodni program i druženje koje će se odvijati u VIP dvorani  Sportskog centra Višnjik od 16.30 sati.

Sve bolja integracija

- Svi koji to žele mogu se doći družiti s našim članovima, s djecom s  Down sindromom i sudjelovati u prigodnim aktivnostima, kaže Suzana  Periša, predsjednica udruge za Down sindrom Zadarske županije, te dodaje kako na ovaj način žele pružiti priliku građanima da doznaju više o  Down sindromu, ali i o problemima s kojima se suočavaju osobe s Down  sindromom.

Naime, jedno od 650 novorođene djece, doznajemo dalje u ovoj udruzi, rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake  stanice tijela. Taj poremećaj sprječava normalan fizički i mentalni razvoj  djeteta.

- Ova dijagnoza bitno mijenja život roditelja i čitave obitelji. Djeca s  Down sindromom trebaju posebnu pažnju tijekom odrastanja, različite  dodatne tretmane (defektološke i logopedske tretmane, fizikalnu terapiju), no ona su istovremeno aktivni članovi zajednice, pohađaju školu, zapošljavaju se, ističe Suzana Periša i naglašava kako se posljednjih godina,  zahvaljujući upravo trudu udruga koje okupljaju osobe s Down sindromom, društvo sve više senzibilizira za njihove potrebe i probleme, te kako su vidljivi rezultati, posebno na sve većoj integraciji djece s Down sindromom u redovan predškolski i školski sustav.

- Iako su pomaci vidljivi, i dalje trebamo raditi na unaprjeđivanju odgojnog i obrazovnog sustava kada su u pitanju djeca s ovim poremećajem, te im omogućiti bolju zdravstvenu i psiho-socijalnu skrb. Kada smo 2007. godine osnovali Udrugu, na zadarskom području nije  uopće bilo djece koja su pohađala redovne vrtiće i škole, te smo počeli  tragati za najboljim načinima rada i metodama kojima bi se djeca s Down sindromom mogla uklopiti u redovan odgojno-obrazovni sustav, u  čemu nam je od velike pomoći bio Kabinet za ranu intervenciju Caritasa  Zadarske nadbiskupije, kaže Suzana Periša, te i ovom prigodom upozorava na problem osoba s Down sindromom starijih od 21 godinu.

Ovisni o skrbi svojih sve starijih roditelja

Naime, mnogi nakon 21. godine života zbog nemogućnosti školovanja  i dobivanja posla i dalje ovise isključivo o pomoći i skrbi svojih sve starijih roditelja.

- Za tu skupinu osoba s Down sindromom trebalo bi osigurati stacionar, odnosno dnevni centar kako bi im se pomoglo u socijalizaciji, ali i  rasteretilo njihove roditelje kojima je jako teško i koji ulažu ogroman napor i energiju kako bi se mogli nositi sa svim poteškoćama, kazala je  predsjednica ove udruge, još jednom istaknuvši otvaranje Centra Mocire  kao prioritet.

Inače, Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se svake godine 21. ožujka, a datum je odabran kako bi označio jedinstvenost Down  sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Down sindrom  smatra se, naime, jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem  postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite  probleme u psihofizičkom razvoju djeteta. Ovaj poremećaj nije moguće  izmijeniti, niti liječiti.

Osobe s Down sindromom krase najbolje ljudske osobine - dobrota i  nesebičnost, a njihova lica najčešće su nasmiješena i puna povjerenja,  stoga im društvo treba u svim segmentima omogućiti ispunjen i sretan  život, kako ne bi ovisili samo o ljubavi i pomoći roditelja.

Dan posvećen osobama s Down sindromom prvi je put obilježen u  Singapuru 2006. godine, od kada su se mnoge organizacije i udruge diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, kroz razne događaje i aktivnosti pridružila obilježavanju ovog dana kako bi osobe s Down sindromom u  svemu postale ravnopravnim članovima društva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno