Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

EURO 2020 Dalić: Postavit ćemo se kao da igramo na Svjetskom prvenstvu

21.03.2019. 12:42
EURO 2020 Dalić: Postavit ćemo se kao da igramo na Svjetskom prvenstvu


Večerašnja utakmica s Azerbejdžanom na stadionu Maksimir označava početak novog ciklusa kvalifikacija za Euro, odnosno trenutak za arhiviranje uspomena na Svjetsko prvenstvo. Naime, srebro iz Rusije moglo bi izgubiti na sjaju ako Hrvatska ne zadrži konstantu rezultata koji su je odveli u orbitu.
– Očekuje nas utakmica s reprezentacijom koja može biti nezgodna. Od prve minute moramo biti na visokoj razini, inače bismo mogli imati problema – poručio je Luka Modrić na zadnjoj konferenciji za novinare uoči utakmice.
Uz njega se predstavnicima medija obratio i Zlatko Dalić, podsjetivši da je stiglo vrijeme za promjenu stila igre. Sada Hrvatska ima status favorita, što znači da mora preuzeti kontrolu utakmice i paziti na kontre suparnika kojeg s klupe vodi Nikola Jurčević.


Nema skrivanja
– Bio bih sretniji da im je netko drugi izbornik. Jurčević odlično poznaje našu reprezentaciju i igrače. Prije svega, cijenim ga kao nogometnog stručnjaka. Šest godina je bio u stručnom stožeru Hrvatske, a to znači da pred njim nemamo što sakriti – objasnio je Dalić.
Zadnja iskustva s Azerima donijela su euforiju i razočaranje, nakon demoliranja u Osijeku (6:0) i remija u Bakuu prije dva kvalifikacijska ciklusa.
– Radi se o borbenoj reprezentaciji koja se nikada ne predaje. Očekujem da će sada biti na razini onoga što su prikazali na utakmici u Bakuu. Ovo je početak novih kvalifikacija, i zato vjerujem da ćemo se pokazati u pravom svjetlu – istaknuo je Modrić.
Izbornik je, pak, dodao da pristup mora biti na izrazito visokoj razini.
– U kvalifikacijama nema lakih utakmica i postavit ćemo se kao da igramo na Svjetskom prvenstvu. Moramo biti maksimalno ozbiljni da bismo postigli rezultat koji svi priželjkujemo. Ta utakmica u Bakuu je bila davno, i zato je nisam gledao. Sve ovisi o nama jer svi suparnici dolaze kod nas s idejom da kroz čvrsti blok dođu do kontre. U takvim okolnostima moramo biti strpljivi – rekao je Dalić, dodavši da neće biti razloga za paniku ako Hrvatska ne načne Azere u ranoj fazi utakmice.
Istu stvar proteklih su dana ponavljali svi njegovi štićenici. Jednostavno, i njima je jasno da će se rijetki suparnici odvažiti na otvoreni gard kada gostuju kod svjetskih viceprvaka. Osim toga, nije teško pretpostaviti da bi Azerbejdžan u Zagrebu igrao zatvoreno, bez obzira na ostvarenja s Mundiala.


Brojni nizostanci
Specifićnost ove utakmice predstavlja i velik broj izostanaka u hrvatskim redovima. Brojne ozljede i suspenzija Dejana Lovrena izborniku su zadale dosta problema, a jedno od otvorenih pitanja predstavlja i pozicija vratara jer Lovre Kalinić nije branio mjesec dana zbog potresa mozga.
S druge strane, Dominik Livaković iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri. Dalić se o toj temi nije htio izjašnjavati na početku okupljanja, a isti kurs je zadržao isada, istaknuvši da nikada ne objavljuje udarnu jedanaestorku dan uoči utakmice.
– Uvijek sam tako radio. Igrači znaju tko će igrati, a javnost će mi dozvoliti da to sada zadržimo za sebe. Sve će se vidjeti na utakmici – rekao je Dalić.
Prema njegovim objašnjenjima, Hrvatska spremna čeka početak kvalifikacija za Euro, iako je na rspolaganju imala samo dva dana za treniranje.
– Moramo biti odgovorni i ozbiljni. Dobar start u kvalifikacijama značio bi nam jako puno jer želimo proći na Euro bez velikih stresova. Znamo da neće biti lako, ali mi smo viceprvaci svijeta i u ovu utakmicu ulazimo kao favoriti – dodao je izbornik.
Modrić je, pak, istaknuo da svi igrači jedva čekaju početak nove utakmice u hrvatskom dresu.
– Bez obzira na suparnika, nama nije teško pronaći motiv. Svaki nastup za Hrvatsku nama je veliko veselje i znači nam jako puno. Koliko smo čuli, na stadionu će biti jako puno naših navijača, a to nam je motiv više. Želimo ih usrećiti i dati im još jedan razlog za veselje. Motivacija nam sigurno neće predstavljati problem – zaključio je Modrić.




Skupina E
21. ožujka
Hrvatska – Azerbejdžan
Slovačka – Mađarska
24. ožujka
Wales – Slovačka
Mađarska – Hrvatska
8. lipnja
Hrvatska – Wales
Azerbejdžan – Mađarska
11. lipnja
Azerbejdžan – Slovačka
Mađarska – Wales
6. rujna
Slovačka – Hrvatska
Wales – Azerbajdžan
9. rujna
Azerbejdžan – Hrvatska
Mađarska – Slovačka
10. listopada
Hrvatska – Mađarska
Slovačka – Wales
13. listopada
Mađarska –  Azerbejdžan
Wales – Hrvatska
16. studenog
Azerbejdžan – Wales,
Hrvatska – Slovačka
19. studeni
Slovačka – Azerbejdžan
Wales – Mađarska


Modriću nagrada AIPS-a
Brojnim individualnim priznanjima koje su došle u ruke Luke Modrića na kraju prošle godine, jučer se priključilo priznanje AIPS-a, odnosno Međunarodne udruge sportskih novinara iz cijelog svijeta.
– Zahvaljujem svima koji su me izabrali. Iznimna je čast primiti ovako prestižno priznanje – rekao je najbolji nogometaš na svijetu.