Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

[FOTOGALERIJA] POSTANI POLICAJAC Mladi, pridružite se policiji!

21.03.2019. 08:36
[FOTOGALERIJA] POSTANI POLICAJAC Mladi, pridružite  se policiji!


Pedesetak kandidata, koji su prije godinu dana počeli sa  školovanjem za policajce, počet će s radom ove sezone u PU zadarskoj.  Zadar je turistička destinacija, a područje PU zadarske, zbog svoje veličine, je sigurnosno zahtjevno. Zbog toga je i cilj ovih Otvorenih vrata  potaknuti mlade da se pridruže policijskim redovima, rekla je nekadašnja glasnogovornica PU zadarske, a sad voditeljica Operativno-komunikacijskog centra policije PU zadarske, Sandra Poljak Jurinčić.


Sve više žena u policiji
Tiskovnoj konferenciji nazočili su i Dubravko Novak, načelnik Policijske akademije te Renata Odeljan, ravnateljica Policijske škole Josip Jović.  Renata Odeljan je i prva žena ravnateljica u 45-godišnjoj povijesti policijske škole. Ove godine, naglasio je Dubravko Novak, od ukupnog broja  polaznika tečaja za policajce, 30 posto su žene.
– Prošle godine u školu se prijavilo oko 2.600 kandidata. Njih 900  prošlo je na testiranju, a upisano je 750 kandidata. Budući policajci moraju biti državljani RH te imati završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju. Na dan početka školovanja ne smiju biti stariji od 28  godina. Moraju imati propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti  te biti dostojni za obavljanje policijske službe. Hrvatski policajci ne smiju biti članovi političke stranke, govorila je ravnateljica Odeljan.
 – Školovanje za policajce traje 12 mjeseci i podijeljeno je u dva dijela.  U prvom, kandidati stječu teoretska znanja, npr. iz prava i rukovanja vatrenim oružjem. U drugom dijelu već su na praksi u nekoj od policijskih  uprava. Trenutačno u Hrvatskoj oko 20.000 policajaca, a početničke  plaće, rekao je Dubravko Novak, kreću se između 4.500 i 5.500 kn. No  Novak nije odgovorio na pitanje koliko policijskom sustavu trenutno nedostaje policajaca što je u proteklo vrijeme okupiralo hrvatsku javnost.  Samo je upozorio na dobro stanje opće sigurnosti što posredno znači da  policajaca ima dovoljno.


 Iz PU zadarske na školovanju 58 kandidata
– Tehnički uvjeti nam diktiraju da možemo u godini dana odškolovati  750 ljudi. Možda još 50-tak. No mi svaki dan imamo veliki broj hrvatski  policajaca koji su na raznim tečajevima na Policijskoj akademiji pa tako  naša kuhinja dnevno priprema i do 1.600 obroka. Točnije, iz PU zadarske  je trenutačno na školovanju 58 kandidata od stotinjak prijavljenih. I ove  godine smo predvidjeli poveći broj kandidata iz PU zadarske koji bi svoje  školovanje za policajce trebali završiti 2020., rekao je Dubravko Novak  dodajući kako policajac nije samo zanimanje, nego i poziv koji ti uđe  pod kožu. Nema većeg zadovoljstva, dodao je Novak, nego kad spasiš  nečiji život.
Dan otvorenih vrata PU zadarske organiziran je u Dvorani Krešimira  Ćosića na Višnjiku. Tom prilikom, mladim Zadranima je demonstriran  dio obuka vatrenim oružjem te na koji način se moraju zadovoljiti uvjeti  za pristupanje policijskim redovima.