Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HIBERNACIJA Sve je stalo! Nema utakmica, treninga, košarka u drugom planu

14.03.2020. 08:00


HT Premijer liga kao i ABA liga je zaustavljena. Ne igraju su utakmice do daljnjega iako su u Hrvatskom košarkaškom savezu označili 1. travnja datumom do kojeg bi trebala trajati odgoda jasno je da će sportska pa sukladno tome i košarkaška događanja na malo duže vrijeme pasti u zaborav. Koronavirus nije još stigao u naš grad barem po posljednjim informacijama, no predviđanja su takva da bi se ubrzo mogla i na naše prostore preslikati situacija iz Italije gdje je u kratkom vremenu eskalirala u negativnom smislu sva pošast koju je ovaj virus dosad priredio. Shodno tome razne odredbe, priopćenja, preporuke i sl. koje su pljuštale tijekom četvrtka nisu zaobišle i sportske djelatnike koji su praktički preko noći iz aktivnog stanja prešle na nazovimo ga hibernacijski način funkcioniranja, a tako je i u Košarkaškom klubu Zadar. Direktor kluba Željko Žilavec potvrdio je da se do daljnjega zaustavljaju svi treninzi, sve lige, utakmice i treninzi u svim dobnim kategorijama i da su apsolutno svi tako »zaslužili« prisilni godišnji odmor koji bi mogao nažalost potrajati i puno dulje od predviđenog početka travnja kad je krovna hrvatska košarkaška organizacija predvidjela reaktivizaciju košarkaških zbivanja u našoj zemlji. Prva momčad Zadra je trebala jučer odigrati u Krešinom domu susret 22. kola HT Premijer lige protiv Zaboka, a u ponedjeljak ih je očekivao sudbonosni dvoboj kod C. zvezde. No, sve je naglo zaustavljeno i neizvjesno je kada i kako će se zaključiti natjecanja u ligama u kojima košarkaši Zadra participiraju.


Italija primjer
– Još u četvrtak ujutro smo se bavili najviše ABA ligom i satnicama utakmica koje direktno odlučuju o ostanku u ligi. Tako je vodstvo ABA lige odlučilo to jutro da će u ponedjeljak u 18 sati započeti utakmice Krke s Cedevitom Olimpijom, Mege s Mornarom kao i naša protiv C. zvezde. No, kako su slovenski klubovi po odluci njihovog saveza odgodili svoje prvenstvo već su se tada potvrdile sumnje da će i ABA ići u suspenziju do daljnjega. Malo kasnije smo se bavili problematikom organizacije utakmice sa Zabokom. Iz sata u sat se situacija mijenjala i po tom pitanju. Prvo je odluka bila da se ide s ograničenim brojem gledatelja, pa je uslijedila odluka da se igra bez gledatelja da bi u popodnevnim satima stigla potvrda od strane HKS-a kako se sve obustavlja do 1. travnja. Tako da je taj četvrtak bio uistinu čudan u svakom smislu, no sve te odgode su opravdane i neophodne ako se mislimo ne naći u situaciji kakva je primjerice bila posljednjih dana u Italiji.
Talijanski primjer pokazao je da sve može u kratkom vremenu naglo krenuti u krivom smjeru. Sport je nažalost pao u drugi plan, dok je sprječavanje širenja virusa i spašavanje ljudskih života izbilo u prvi plan. Sve se mora podrediti općem interesu i u tom kontekstu košarkaški djelatnici nisu ništa posebniji od drugih.
– Pošto se situacija doslovno mijenja iz sata u sat onda je sve zapravo neizvjesno. Italija nam je pokazala kako je bolje naučiti nešto iz tuđih grešaka nego iz svojih. U tom smislu sve odluke koje su donesene na razini države su opravdane i moramo ih se svi pridržavati. Bez iznimaka. Tako da je ŠC Višnjik zatvoren od četvrtka za svih i nema nikakvih događanja. Sve je stalo! Obustavljeni su svi treninzi i što se tiče prve momčadi imat ćemo ubrzo sastanak sa stručnim stožerom da vidimo što i kako u ovom budućem razdoblju.


Nezahvalne prognoze
Utakmica neko vrijeme sigurno neće biti, no što je s trenažnim procesom prve momčadi i hoće li ga uopće biti?
– Jedna od opcija je sigurno raspuštanje igrača na neki kraći period, najviše tjedan dana jer nema smisla ih držati u neizvjesnosti kad je jasno da treninga barem u zatvorenom prostoru neće biti. Sigurno da će igrači nastaviti raditi individualno po programu koji će im odrediti stručni stožer i kondicijski treneri, no u pravilu neće biti momčadskih treninga do onog trenutka kad se budu mogli osigurati sigurni uvjeti za sve. Sve skupa nas je ovo zateklo iako smo imali indicije da bi moglo doći do ovakvog scenarija, posebno prateći situaciju u Italiji. Svi mi sada kada smo se našli tu gdje jesmo trebali bi uz ove propisane mjere koje se odnose na masovnija okupljanja imati i razvijen osjećaj samokontrole kako ne bi svojim ponašanjem naudili nekom drugom. Tako smatram da i igrači sami za sebe moraju imati ugrađenu svjesnost cijele situacije i da će u slučaju raspuštanja na određeni period biti odgovorni i paziti da se pridržavaju propisanih pravila.
Pitanja o nekim predviđanjima ili scenarijima koji bi se mogli rasplesti po pitanju završnica HT Premijer i ABA lige sigurno su ovakvoj situaciji poput tapkanja u mraku.
– Pratit ćemo svi skupa situaciju iz dana u dan, bolje reći iz sata u sat i shodno tome ćemo dobivati spoznaju što će se događati s ligama u kojima sudjelujemo. Sada je u ovom trenutku stvarno nezahvalno išta prognozirati, a svi se nadamo da će se ipak sve u nekom razumnom roku smiriti i vratiti u normalu – kazao je za kraj Žilavec.