Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnice protiv četvero lažljivih Daruvarčevih svjedoka

21.03.2019. 19:54
Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnice protiv četvero lažljivih Daruvarčevih svjedoka


Stara poslovica »u laži su kratke noge« stigla je očevice brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke koji su na suđenju Darku Kovačeviću zvanom Daruvarac kao svjedoci lagali o tom događaju kako bi zaštitili nasilnika ali i sebe. Raskrinkala ih je snimka s nadzorne kamere iz kafića Chill Out u kojem je Daruvarac brutalno šakama i nogama izudarao 18-godišnjakinju te joj nanio teške tjelesne ozljede.
Općinsko državno odvjetništvo danas je podiglo optužnicu protiv njih četvero – muškarca u dobi od 27 godina i triju žena u dobi od 26, 27 i 40 godina stavljajući im na teret kazneno djelo protiv pravosuđa, odbosno zbog davanja lažnog iskaza iz čl. 305. st. 1. Kaznenog zakona.
Optužnicom im se stavlja na teret da su 9. siječnja 2019. na ročištu Općinskog suda u Zadru pred sutkinjom Mitrom Meštrović, unatoč pouci o pravima da su kao svjedoci dužni govoriti istinu, da ne smiju ništa prešutjeti te da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, upravo to učinili.
– U vezi događaja od 13. lipnja 2018. godine kada je u caffe baru okrivljenik udarao oštećenicu, oni su iskazali da to nisu vidjeli, iako su bili svjesni da to nije istina budući da je na snimci video nadzora caffe bara vidljivo da su svi bili u neposrednoj blizini okrivljenika i oštećenice u vrijeme dok je okrivljenik više puta udario oštećenicu, kako rukama, tako i nogama u glavu i tijelo, stoji u optužnici ODO-a Zadar objavljenoj danas na internetskoj stranici DORH-a. Iako se ne spominju imena jasno je da se radi o vlasnici kafića, dvjema goščama, a inače njezinim prijateljicama, te Daruvarčevu prijatelju. Svi oni su uhvaćeni objektivom nadzorne kamere kako mirno promatraju premlaćivanje, ali i kako nakon što su prijateljice 18-godišnjakinju u polusvjesnom stanju izvele vani te joj pozvale Hitnu pomoć, tješe Daruvarca i peru krv s poda. Nitko od njih nije ga pokušao zaustaviti, niti pomoći djevojci pa čak niti pozvati Hitnu ili policiju.
Daruvarcu se sudilo i zbog prijetnji smrću djevojci i njezinoj obitelji, a nepravomoćno je osuđen na pet godina zatvora te pravomoćnost čeka na slobodi.