Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Smiješak” za toleranciju

21.03.2019. 18:15
“Smiješak” za toleranciju


Svjetski Dan osoba s Down sindromom danas su obilježila djeca zadarskog vrtića Smiješak. Tim povodom u Gradskoj knjižnici Zadar – Ogranku Bili brig upriličena je radionica.
Nositeljice radionice bile su odgojiteljice Mirjana Klarica i Vesna Barić te knjižničarka Antonijela Nekić. Cilj radionice bio je da djeca od malih nogu upoznaju i uče o toleranciji različitosti. Stoga su, kao je to običaj na taj dan, djeca u knjižnicu došla s različitim čarapama kao podsjetnikom da se različitosti trebaju uvažavati.
Inače, Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan (WDSD). Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Svjetski dan syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti. Downov sindrom koji nastaje u trenutku začeća, je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška.