Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SVJEDOCI VREMENA Civili stradali u Domovinskom ratu zaslužuju u Zadru dobiti svoj trg

21.03.2019. 18:00
SVJEDOCI VREMENA Civili  stradali u  Domovinskom  ratu  zaslužuju u  Zadru  dobiti  svoj trg


Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije održala je danas redovitu, 16. po redu izvještajnu  Skupštinu na kojoj je članovima prezentiran prošlogodišnji rad i najavljene planirane aktivnosti u ovoj godini. Skupština je održana i u prigodi 21. obljetnice osnutka ove udruge koja se već više od dva desetljeća  zalaže za ostvarivanje prava civilnih ratnih žrtava, a među važnim postignućima, kako je istaknuto na jučerašnjoj skupštini, je i donošenje Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata.


Podrška Grada i Županije
Skupština, koja je održana u dvorani Doma sindikata, okupila je brojne članove kojima je predsjednica Udruge Ljubica Krcić predočila brojne  aktivnosti koje su provedene u protekloj godini, ali i iznijela plan prijedloga rada za 2019. godinu.
Na samome početku nazočnima su se obratili gosti, zamjenik zadarskoga župana Šime Vicković i pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Mario Pešut koji su Udruzi zaželjeli daljni uspješan rad i naglasili podršku Grada, odnosno Županije ovoj jednoj od  najaktivnijih stradalničkih udruga sa zadarskog područja.
Nakon usvojenog radnog i financijskog izvješća, predsjednica Udruge  hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije Ljubica Krcić navela je što je sve udruga radila tijekom proteklog jednogodišnjeg razdoblja, pa je tako među raznim događanjima, koje je Udruga  sama organizirala ili na njima sudjelovala, navela obilježavanje svih  značajnijih obljetnica iz Domovinskog rata, državnih blagdana, dana  općina, dana sjećanja, ali i sastanaka, među kojima je istaknula sastanke  Koordinacije udruga Domovinskog rata, kao i sastanke s predstavnicima  Grada Zadra i Grada Benkovca.
Nakon što je Udruga sufinancirala snimanje dokumentarnog filma  „Glas Medviđe“, redatelja Luke Klapana, o stradanju ovog mjesta u blizini Benkovca, gdje je tijekom rata okrutno ubijeno 18 nedužnih civila, završeno je i snimanje Klapanova filma "Bruški martirij" koji je također financiran sredstvima Udruge. Film tematizira stradanje Bruške, kada su  1991. godine pripadnici milicije tzv. Krajine mučki u zaseoku Gornji Marinovići ubili deset nedužnih civila.


U planu monografija o poginuloj djeci
– Film "Glas Medviđe" tijekom prošle godine prikazan je u mnogim  gradovima – Benkovcu, Obrovcu, Zadru, Rijeci, Drnišu, Šibeniku, Vodicama i izazvao je veliki interes i odlične reakcije publike, a film o Bruškoj,  koji je završen koncem prošle godine, prikazan je premijerno u prosincu  u Kneževoj palači. U filmu kao svjedoci sudjeluju naši članovi koji se  prisjećaju stradanja članova svojih obitelji, istaknula je Krcić, te je navela  kako su predstavnici Udruge već tradicionalno i prošle godine u svibnju  posjetili Slavonski Brod u kojem se nalazi  spomenik poginuloj djeci u  Domovinskom ratu.
Iznimno važnim u radu ove zadarske udruge na skupštini je istaknuto  sudjelovanje u donošenju Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata.
– Kao Udruga jako puno smo pridonijeli donošenju ovog važnog zakona u koji su ušli svi naši prijedlozi i sugestije, naglasila je Ljubica Krcić.  Među brojnim planiranim aktivnostima u ovoj godini, predsjednica  Udruge posebno je izdvojila skorašnje prikazivanje filma o Bruškoj u  Gradskoj knjižnici u Benkovcu, te u Pagu, kao i sudjelovanje na okruglom stolu o civilnim stradalnicima, te simpoziju u travnju u Dubrovniku na temu ranjene i ubijene djece u Domovinskom ratu.
– Naš prijedlog o imenovanju jedne zadarske ulice u spomen na stradale civile u Domivinskom ratu već ranije je prihvaćen, no u Gradu su  odlučili da stradali civili zaslužuju dobiti svoj trg. Također, u planu je i izgradnja spomenika poginulim zadarskim civilima koji bi se nalazio u  parku preko puta stare Tehničke škole, kazala je, među ostalim, Ljubica  Krcić. Ulicu stradalih civila dobit će i Grad Benkovac jer je na benkovačkom području poginulo najviše civila. U ovoj godini planira se i objaviljivanje monografije poginule djece s područja Zadarske županije.
Udruga je, inače, prije nekoliko dana preselila u novi prostor, u Ulici  Brne Krnarutića 6, a interes članova na skupštini izazvala je najava putovanja u Vukovar koji Udruga planira realizirati 11. i 12. listopada za 50  svojih članova, kako bi posjetili sva mjesta stradanja u gradu heroju.
Navedimo još kako je prije skupštine u crkvi Gospe od Zdravlja  održana sveta misa zadušnica za sve poginule civile i hrvatske branitelje  u Domovinskom ratu.