U kontinuitetu 22 godine na vlasti

Slika korisnika mkvanja
U Sukošanu održana proslava 29. obljetnice osnutka HDZ-a
U tijeku su radovi na dijelu obale od Ruševca do Rive u vrijednosti od 5 milijuna kuna. Za treću fazu, sanaciju obale od Rive do Keranovog mula na Ždralovcu, investitor je Županijska lučka uprava Zadar
Velimir BRKIĆ
Himna Lijepa naša domovino u Domu mladeži

U Domu mladeži u Sukošanu održana je proslava 29.  obljetnice osnutka HDZ-a, dana kada je 1990. godine na blagdan sv. Josipa održan HDZ-ov skup na Trgu gornja vrata na kojem se učlanilo više  od 500 Sukošanaca.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća za poginule hrvatske branitelje kod spomenika "Za Hrvatsku" Tomislav Dražić, predsjednik  Općinskog vijeća i sukošanskog HDZ-a, kazao je da je HDZ pobjednička  stranka i u kontinuitetu 22 godina obnaša općinsku vlast.

 Općina koja ostvaruje viziju razvoja

- Danas je Sukošan općina koja ostvaruje svoju viziju razvoja, rekao je  Dražić posebno pozdravivši utemeljitelje HDZ-a.

 - Ovo je godina projekata, najteže je naći građevinare, kazao je Ante  Martinac, načelnik, te je nastavio:

 - U Gorici se gradi dječji vrtić, izabran je novi izvođač radova, radovi će  završiti do početka nove školske godine. Za vrtić u Sukošanu dobili smo  milijun eura bespovratnih sredstava, ali na natječaj tj. prvu javnu nabavu  javio se jedan izvođač s duplo većom cijenom. Natječaj je poništen, i uskoro ćemo objaviti drugi, kazao je Martinac dodavši kako je izvođač radova na novoj sukošanskoj tržnici i ribarnici izabran u trećem natječaju.

Dječji vrtić u Debeljaku će se proširiti u prostor ambulante, koja će  preseliti na kat bivše zgrade PZ Sukošanka.

- U tijeku su radovi na dijelu obale od Ruševca do Rive u vrijednosti od  5 milijuna kuna. Za treću fazu, sanaciju obale od Rive do Keranovog mula na Ždralovcu, investitor je Županijska lučka uprava Zadar direktora  Davora Škibole. Građevinska dozvola će se ishoditi do ljeta, a radit će se  iduće godine, reći će Marinac.

Izgradnja kanalizacije

Na Jadranskoj magistrali D-8 u Sukošanu, na dionici od ulice Ivana  Devića Harambaše i Rošiljevih do ulaza u Bibinje kod Špara, radit će se  novi kolnik s nogostupima s obje strane i biciklističkom stazom.

 - Do zaselka Makarska radit će se kad se na toj dionici izgradi kanalizacija. Za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa zadužene su Hrvatske  ceste, obznanio je Martinac dodavši kako su nogostupi u Debeljaku i  Glavici u završnoj fazi.

Iz EU fondova je odobreno 5.087.653 kune za izgradnju vatrogasnog  doma za DVD općine Sukošan koji će graditi na zapadnom ulazu u Debeljak, nasuprot križa.

- Zahvaljujemo Općini Galovac, načelniku Marinu Gulanu i DVD-u Sv.  Mihovil na partnerstvu jer bez njih se ovaj projekt ne bi ostvario, zahvalio se Martinac.

U suradnji s općinom Galovac, Škabrnja i Sv. Filip i Jakov u tijeku su  pripremni radovi na projektu Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu.

- Projekt vrijedan 50 milijuna kuna aplicirat ćemo na EU fondove, a mi  ćemo biti vlasnici mreže. Brzi i ultra brzi internet preduvjet je razvoja  novih gospodarskih grana, velika šansa za mlade i kreativne poduzetnike, poručio je Martinac.

U tijeku je izrada studije Obrana od poplava s kojom će se riješiti problem, kaže Martinac, nesretnog potoka.

- U suradnji s Hrvatskim vodama i resornim ministarstvom do Uskrsa  će se znati rezultati sveobuhvatne studije  kojom će se odlučiti hoće li kanalizacija Sukošana i Bibinja ići na uređaj za pročišćavanje kod bibinjskog igrališta ili u Zadar. Nastavak izgradnje treba početi krajem ove ili  početkom iduće godine, a završetak je do 2023. godine, naglasio je Martinac dodavši da se do ljeta sve fekalije, umjesto na Golo brdo, moraju  voziti na pročistač kod bibinjskog igrališta.

 Izrasli u snažnu regiju

Božidar Kalmeta je kazao kako je ova svečanost prigoda da još jednom  ponosno pokažu zajedništvo koje je HDZ napravilo pobjedničkom opcijom svih ovih godina u županiji.

- Gdje god je HDZ na vlasti ide se naprijed i svaka takva općina i grad  ima zagarantiran prosperitet. HDZ je stožerna snaga i to će biti i u budućnosti. Tko će u Hrvatskoj provesti reforme i tko će  povesti naprijed  naše općine i gradove ako ne Hrvatska demokratska zajednica, zar će to  Živi zid, neka od lijevih opcija ili oni koju imaju poneke dobre ideje, ali  nemaju potrebitu infrastrukturu i dovoljno snage za upravljati državom,  poručio je Kalmeta.

- Od županije koja je teško stradala u Domovinskom ratu, rekao je  Božidar Longin, izrasli smo u snažnu i naprednu regiju, a najviše to dugujemo političkoj stabilnosti i kontinuitetu kroz sve ove godine.

- Mnogima su, kroz sve ove godine, bila puna usta decentralizacije, ali  je najkonkretnije poteze u tom smjeru povukla Vlada Andreja Plenkovića. Od uspostave Ministarstva državne imovine, preko brojnih drugih  mjera koje su rezultirale pozitivnim efektima za cjelokupno gospodarstvo u Hrvatskoj pa do fiskalne decentralizacije kojom je općinama i gradovima povećan proračun. Primjerice, samo u našoj županiji gradovi i  općine su u prošloj godini dobile 80 milijuna kuna više nego li godinu ranije, istaknuo je Božidar Longin.

Uzorita pjevala, Đani vodio program

Za veseli štimung brinula se ženska klapa Uzorita iz Sukošana, program je vodio  Đani Pavić. A osim navedenih nazočili su Ante Babić, saborski zastupnik, Josip Bilaver, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture, Nino Keran i Nikolina Baradić, predsjednici mladeži HDZ-a Sukošan i Zadarske županije, Tomislav Škara,  predsjednik županijske Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a i drugi.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno