UŠMINKAVANJE RUTE I skupa papirologija financira se iz EU fondova

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa
U roku tri godine od završetka ovog projekta, to jest od prikupljene dokumentacije i ishodovanih dozvola, obvezni smo pronaći izvore financiranja za samo uređenje lokaliteta u Ninu, Benkovcu i Pagu
Marin GOSPIĆ
Marko Mašina - prikuplja se dokumantacija za ishodovanje građevinske dozvole za obnovu triju kulturnih dobara na ovoj ruti

Projekt Kulturna ruta - putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije vrijedan 5,2 milijuna kuna predstavljen je danas u Kneževoj palači na početnoj konferenciji projekta.

Silni papiri

Projekt je to kojim će se izraditi i prikupiti silna papirologija: sva potrebna dokumentacija za uređenje triju kulturnih dobara u Benkovcu,  Pagu i Ninu, zatim izraditi Integrirani programa rute za razvoj sustava  interpretacije i valorizacije kulturne baštine, program kulturnih događanja, promocija i jačanje poduzetništva kao i modeli upravljanja i  promocije kulturne rute.

Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri Grad Benkovac, Grad  Pag, Grad Nin, Zavičajni muzej Benkovac.

Na konferenciji su bili župan Božidar Longin, benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić, dogradonačelnik Paga Davor Fabijanić, dogradonačelnica Nina Dalija Pavlović Peroš, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac Marin Ćurković, Lovro Jurišić, županijski pročelnik za EU fondove  te brojni zainteresirani građani.

Voditeljica projekta Tomislava Gregov kazala je kako se ovaj projekt  naslanja na strateški projekt prekogranične suradnje HERA koji se provodio od 2007. do 2013. godine.

- Kulturna ruta prezentira život naroda Zadarske županije kroz kulture  koje su se naslanjale jedna na drugu od prapovijesti, preko antike do danas. Glavni cilj projekta je doprinos održivom razvoju županije valorizacijom kulturne baštine te njenom integracijom s kulturno-turističkom  ponudom u svrhu poticanja malog i srednjeg poduzetništva te rasta zaposlenosti, istaknula je Gregov.

Kako je rekao Longin, stari su narodi u bogatoj prošlosti na ovom području ostavili svoje tragove - gradine, nekropole, crkve, utvrde, sakralne  i druge objekte...

- Ono što je zadaća novih generacija jest njihovo potpuno otkrivanje,  proučavanje i konzervacija. Jednako tako važna je i valorizacija te njihovo stavljanje u novu funkciju. Jer imati bogatstvo koje ničemu ne služi,  ne znači biti dobrim gospodarom, kazao je Longin te pohvalio svih koji  sudjeluju na projektu.

Novi muzeji za arheološki turizam

Naime, kako je pojasnio Marko Mašina iz Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije, prikuplja se dokumantacija za ishodovanje građevinske dozvole za obnovu  triju kulturnih dobara na ovoj ruti.

- U roku tri godine od završetka ovog projekta, to jest od prikupljene  dokumentacije i ishodovanih dozvola, obvezni smo pronaći izvore financiranja za samu realizaciju, građevinske radove i ostalo. Prema  našim informacijama, u datom trenutku će postojati natječaji na koje  ćemo moći to i aplicirati, kazao je Mašina.

Kako je dodao, u Starom Pagu će se raditi projekt uređenja samostana  uz Crkvu Marijina uznesenja koji će biti interpretacijski multimedijalni  centar sa smještajnim kapacitetom. Nadalje, u Benkovcu će se urediti  Kaštel Benković u kojem i sada djeluje Zavičajni muzej. Too podrazumijeva hortikulturno uređenje, unutrašnjost muzeja, uređenje izložbeno- prodajnog prostora te "konobe" u dvorištu. Na području Benkovca bi se  trebao urediti i okoliš Asserije, jednog od najvažnijih liburnskih i kasnije  rimskih naselja na području sjeverne Dalmacije te ga obilježiti s turističkom signalizacijom u cilju razvoja takozvanog arheološkog turizma.

- Grad Nin je za uređenje predložio rimsku stambenu kuću s mozaicima koji se svake godine pokrivaju s geotekstilom kako se ne bi uništili od  vremenskih ekstrema. Ovim želimo dobiti idejno rješenje, glavni i izvedbeni projekt za trajno očuvanje i prezentaciju te muzeološki koncept  ovog lokaliteta, kazao je Mašina.

Svi po "malo"

Županija je ovaj projekt prijavila 2016. godina, a provedba je počela u listopadu  2018. godine te traje do listopada 2020. Vrijednost od 5,2 milijuna kuna sufinancira se s 3,8 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Partneri pokrivaju ostatak od 1,4 milijuna kuna, a od toga Zadarska županija i Grad Pag po cca  500 tisuća kuna, Grad Nin 170 tisuća kuna te Grad Benkovac i Zavičajni muzej  Benkovac s po 140 tisuća kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno