Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadranka Korina Radman u globalnoj kampanji za poboljšanje odnosa društva prema djeci i mladima s invaliditetom

21.03.2019. 14:56
Zadranka Korina Radman u globalnoj kampanji za poboljšanje odnosa društva prema djeci i mladima s invaliditetom


U kolovozu 2018., nedugo nakon što je u Zadarskom listu izašao članak o Korini Radman, prvoj djevojčici s Down sindromom iz Zadra koja je upisala srednju školu, njezinu manjku Tanju Radman kontaktirali su iz hrvatskog UNICEF-a.
Naime, oduševljeni Korininom životnom pričom i njenim dosadašnjim postignućima te, općenito, vedrinom i pozitivnom energijom kojima zrači, odlučili su je angažirati za jednu vrlo posebnu kampanju, a koja uključuje djecu s poteškoćama u razvoju iz cijelog svijeta. Ono što je još posebnije u cijeloj priči je činjenica da je iz Hrvatske za tu kampanju angažirano samo dvoje mladih, Korina Radman iz Zadra i Connor iz Zagreba. Video spot kampanje je gotov, a javnosti je predstavljen upravo na Svjetski dan sindroma Down i može se pogledati na Facebook i internetskoj stranici UNICEF Hrvatska.
Globalna kampanja s ciljem poboljšanje odnosa društva prema djeci i mladima s invaliditetom
Marina Knežević Barišić, suradnica u Odjelu komunikacija iz UNICEF-a Hrvatska, kazala nam je kako su veoma zahvalni Korini što se s veseljem uključila u globalnu kampanju čiji je cilj poboljšanje odnosa društva prema djeci i mladima s invaliditetom. U videu su, uz Korinu i Connora, sudjelovala i djeca iz Brazila, Butana, Egipta, Kazakhstana, Omana, Paragvaja i Južnoafričke Republike.
-Baš kao i svako drugo dijete, djeca s teškoćama imaju svoja prava koja proizlaze iz Konvencije o pravima djeteta čiji 30. rođendan obilježavamo ove godine, no članak 23. odnosi se upravo na prava djece s teškoćama. U njemu se posebno ističe pravo svakog djeteta s teškoćama na ispunjen život te uvjete za rast i razvoj koji jamče dostojanstvo, pristup obrazovanju, zdravstvenim i rehabilitacijskim službama, rekreaciji te puno uključivanje u zajednicu, kazala je Knežević Barišić dodavši kako, unatoč postignutom napretku, još uvijek ima mnogo posla, a to svakako znaju svi roditelji djece s teškoćama.
-Vjerujemo da društvo može napraviti više kako bi svako dijete s teškoćama dobilo podršku koja mu je potrebna da razvije svoj puni potencijal, zaključila je.
O pravu na ljubav, prihvaćanju, školovanju,…
Tanja Radman, Korinina mama, nije mogla kriti sreću i zadovoljstvo Korininim angažmanom u kampanji.
-Zvali su nas, bili kod nas te smo i mi dali svoj doprinos. U spotu, djeca cijelog svijeta izgovaraju rečenice na svom jeziku, a koje su istovremeno titlovane na engleski jezik. Iz Hrvatske je bilo uključeno samo dvoje, a govorili su o pravu na ljubav, prihvaćanje, školovanje…. Zaista nešto prekrasno, kazala je Tanja Radman naglasivši kako joj je ovaj događaj kruna svega za što se roditelji djece s Down sindromom, i općenito djece s poteškoćama u razvoju, bore i trude. Za Korinu kaže da je uživala.
-Ma Korina je glumica, njoj je najvažnije da je “glavna” i da je kamera snima. To je njeno područje. Snimanje je trajalo dva i pol sata, ni pomaknula se nije, dodala je kroz smiješak.
Korina škola
Kako smo već pisali, Korina Radman je, nakon uspješno završene osnovne škole u Zadru, na jesen 2018. krenula u srednju školu. Upisala je Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku škola Stanka Ožanića, smjer pomoćni cvjećar gdje je, prema riječima njene majke, prekrasno primljena.
– U školi su zaista sretni što su dobili učenicu poput nje. I inače ta škola prima djecu s poteškoćama u razvoju, i jako lijepo rade s njima i imaju dobar program. Sve se nekako poklopilo, kazala je dodavši kako se Korina u školi dobro snašla i lijepo napreduje, a za razred kaže da joj je fenomenalan.
-Svaka kockica je na svom mjestu. U razred ih je petero i svi su najbolji prijatelji. Jako su skladna ekipa. Korina najviše voli praksu koje ima čak 12 sati tjedno i najdraži joj je profesor iz prakse. Većinu vremena su u stakleniku, a ima i praksu iz lončarstva gdje radi sa glinom, kazala nam je Tanja Radman dodavši kako ju Korina često zna razveseliti buketićem kojeg napravi na praksi i donese ga doma.
-Dobila sam bukete i lavandu koju je ona sijala, narukvice i posudice od gline, razne prigodne stvarčice za Valentinovo, Božić…. Rade puno, korisno i lijepo, kazala je Radman.