Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Djeco, vi ste najiskrenija publika!

21.03.2021. 13:00


Hrvatski centar ASSITEJ i Hrvatski centar UNIMA zajednički obilježavaju Svjetski dan kazališta za djecu i mlade (20.3.) i Svjetski dan lutkarstva (21.3.). Slogan ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade je »Povedite dijete u kazalište«.
Hrvatsku poruku ove godine napisala je kazališna redateljica Lea Anastazija Fleger i u njoj se između ostalog navodi: »Mnogi autori koji se upuste u rad na predstavi za djecu suočavaju se s pitanjem kako napraviti predstavu koja će vam biti interesantna, bliska, zanimljiva, koju ćete sa zadovoljstvom pratiti, nakon koje ćete izaći prepuni dojmova. Izazov je raditi predstave za djecu. Zašto? Jer ste vi, djeco najiskrenija publika. Draga djeco, upravo ste nam vi najvažnija inspiracija, naš cilj je uvući vas u predivan, čaroban svijet kazališta, želimo da kazalište postane neizostavan dio vašeg života. Nadamo se da će mnogi od vas postati novi glumci, redatelji, dramaturzi, koreografi, scenografi, kostimografi, ali i rekviziteri, majstori zvuka i svjetla. Svi mi koji smo na sceni, ali i naši tajni pomagači iza scene, zaljubili smo se u kazalište. Obožavamo se igrati. Kazalište nam omogućava da stvaramo nove svjetove, svjetove u koje postavljamo pravila po kojima se igramo.«
U Kazalištu lutaka Zadar je ovim povodom jučer odigrana predstava »Psić koji nije znao lajati«, nakon čega je organizirana lutkartska radionica, a u večernjem terminu odgrana i predstrava »Regoč«.
Danas u 11 sati na repertoaru Kazališta lutaka Zadar je predstava »Bio jednom jedan…« Lede Festini Jensen, a nakon predstave slijedi lutkarska radionica.
Osim predstava i radionica, moći će se pogledati izložba odabranih lutaka, scenografija i plakata koja je izložena u foajeu kazališta, no zbog epidemioloških mjera ove godine neće se održati tradicionalno druženje s glumcima, kao ni izvedbe dječjeg zbora »Tintilinić«.