Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Blokada se nastavlja (FOTOGALERIJA)

Autor: Marijana Roščić

20.04.2009. 22:00
Blokada se nastavlja (FOTOGALERIJA)

Foto: Filip BRALA



1991. godine od 70.000 studenata njih 4.000 plaćalo je svoj studij, a 2008. plaćalo ih je više od polovice
Nakon što su studenti u utorak preuzeli zgradu Sveučilišta, isti dan predavanje na temu školarina održao je Sven Marcelić. Iako je bilo neobvezno, brojka od preko 100 studenata pokazala je interes studentske populacije za predavanje u organizaciji Nezavisne studentske inicijative.
Marcelić se u uvodnom dijelu svog predavanja zadržao na Ustavu RH, točnije članka 65. koji definira princip obveznog i besplatnog školstva. Usporedbom stanja iz 1991. kada je od 70.000 studenata njih 4.000 plaćalo svoj studij i iz 2008. kada više od polovice studenata plaća vidljivo je povećanje broja studenata i povećanje broja studenata koji plaćaju studij, dok se u znanost i obrazovanje ne ulaže dovoljno.
– Društvo znanja podrazumijeva povećanje broja upisanih studenata, otvaranje novih sveučilišta te izvrsnost koja prati Bolonjski proces. To onda dovodi do skraćivanja trajanja studija, povezanost sa tržištem i prebacivanjem troškova na studente – rekao je Marcelić.
– U nesrazmjeru stoje izvrsnost i masovnost. Jer uz uvođenje Bolonjskog procesa i velik broj studenata ne možemo postići izvrsnost, bar ne dok se u znanost i infrastrukturu ne uloži puno više nego dosad. To podrazumijeva veći broj znanstvenika i materijalne opreme – dodao je Marcelić.
Na predavanju je bilo i riječi o regionalnom nesrazmjeru kojem je obrazovanje indikator, stoga je u slavonskim županijama najviša socijalna isključenost, u Istarskoj županiji najmanja, dok se Zadarska županija drži po sredini socijalne isključenosti.
Nakon predavanja studenti su se uključili u raspravu iz koje možemo izvući zaključak kako nema posve besplatnog školstva ali to plaćanje ne smije biti izvan onog što plaćamo porezom, dok država fiskalnom politikom i raspodjelom sustava postiže upravo suprotno – više od polovice studenata plaća studij.
Zahtjevi studenata su ukidanje svih oblika plaćanja na preddiplomskom, diplomskom i postdiplomskom studiju. Nakon predavanja održan je plenum Nezavisne studentske inicijative na kojem je odlučeno da se inicijativa i dalje nastavlja blokiranjem nastave i održavanjem tribina i projekcijom filmova.