Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Britanski dragovoljac iz Domovinskog rata: Hrvatska je sigurnija od Engleske

Autor:

20.04.2009. 22:00
Britanski dragovoljac iz Domovinskog rata: Hrvatska je sigurnija od Engleske


Ovdje terorizam kao takav ne postoji. Korupcija postoji, ali ona postoji u svim zemljama, uključujući i Englesku, gdje u Parlamentu možeš kupiti lordovsku fotelju, kaže Keith Philips
U povodu teksta reportera BBC-a Matta Proedgera u kojem je pisalo kako je “opasnost od terorizma i organiziranog kriminala duboko prisutna u strukturama u Hrvatskoj”, u redakciju Zadarskog lista javio se britanac Keith Philips koji tvrdi da su u navedenom tekstu napisane totalne neistine. Naime, Keith kaže da kao hrvatski dragovoljac, pripadnik specijalne postrojbe Poskoci od 1991. godine ima odgovornost, kao i kvalifikaciju da progovori o tome.
– Engleska ambasada upozorava turiste da je Hrvatska riskantna zemlja zbog terorističkih aktivnosti i korupcije. Ta izjava je neodgovorna i štetna, obzirom da Hrvatska ima dosta toga što može pružiti turistima, a isto tako može se dosta toga izgubiti, ukoliko turisti ne dođu zbog te dezinformacije. Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja u kojima sam bio, a službovao sam u mnogima. Ovdje terorizam kao takav ne postoji. Korupcija postoji, ali ona postoji u svim zemljama, uključujući i Englesku gdje u Parlamentu možeš kupiti lordovsku fotelju, a to se dogodilo već više puta. Smatram da bi Engleska prvo trebala počistiti ispred svojih vrata, a tek onda se uplitati, govori Keith dodajući da je jedan od razloga zbog kojih je odlučio ostati u Hrvatskoj i situacija u Engleskoj.
– U Engleskoj noću ne možeš hodati ulicama zbog straha od lopova ili nečeg goreg, a ovdje to činim često. Prema tome, Engleska može naučiti jako puno od “nazadnog” Balkana. Ova zemlja je predivna i sigurna, ljudi su topli i prijateljski, a ovdje sam ostao jer je ova zemlja najsigurnija, govori Keith naglašavajući da ukoliko se nešto ide uspoređivati, može se početi i od zdravstva.
– U veljači ove godine saznao sam da imam rijedak oblik karcinoma, nakon toga osjetio sam šok, depresiju i očaj. Doktori su razgovarali sa mnom i suprugom te nam sve objasnili u detalje, a to nećete dobiti u Engleskoj. Operacija je bila uspješna zahvaljujući vještini petorice liječnika, a nisu se trudili samo za mene, već i za ostale na odjelu. Nikada neću zaboraviti ni stručnu njegu nakon operacije, predivne sestre na urologiji kojima nikada ništa nije bilo teško i uvijek su bile vesele i srdačne. Toga nema u “od terorizma i korupcije slobodnoj” Engleskoj, a i to govorim iz vlastitog iskustva, jer sam imao nekoliko operacija zbog terorističkih napada dok sam služio svojoj staroj domovini, govori Keith poručujući Engleskoj da nas ne podcjenjuje.