Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ekologija na ulicama

Autor: Katarina Belić

20.04.2009. 22:00
Ekologija na ulicama

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Za početak ove manifestacije odabrali smo 22. travnja jer je to Dan škole i ujedno Dan planeta Zemlje. Program započinjemo u 10 sati tzv. ekohappeningom, odnosno manifestacijom otvorenog tipa koja će se odvijati na Kalelargi i Forumu. To je svojevrsna “ekologija na ulicama”, kazao je ravnatelj Grancarić
U organizaciji Prirodoslovno-grafičke škole Zadar u razdoblju od 22. do 28. travnja održavaju se već tradicionalni Ekodani.
– Za početak ove manifestacije odabrali smo 22. travnja jer je to Dan škole i ujedno Dan planeta Zemlje. Program započinjemo u 10 sati tzv. ekohappeningom, odnosno manifestacijom otvorenog tipa koja će se odvijati na Kalelargi i Forumu. To je svojevrsna “ekologija na ulicama” putem koje želimo u kontaktu s građanima skrenuti pažnju na sve ekološke probleme današnjice. Stoga će se na ovom ekohappeningu provoditi edukativni program, dijelit će se leci o zaštiti okoliša na info štandovima te će se provoditi i ankete. Tijekom umjetničkog programa učenici će izrađivati ekografite, instalacije od otpada, bit će i glazbe, plesnih nastupa, performansi dramske skupine…, kazao je Žarko Grancarić, ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, dodajući kako će se za kraj programa u 12 h napravi ljudski lanac s preko 3.000 djece “poredane” po ulicama grada.
– U tom projektu će nam se priključiti i druga djeca iz svih srednjih škola u Zadru, kao i djeca iz OŠ Stanovi, OŠ Šime Budinića, OŠ Šimuna Kožičića Benje te iz osnovnih škola u Preku, Obrovcu i iz OŠ Voštarnica. No, bit će tu još djece iz drugih škola i nadamo se da će se svi odazvati i da ćemo uspjeti to izvesti. Cilj nam je iskazati simbolički zajedničku želju da očuvamo i zaštitimo naš planet i upravo zato ova akcija nosi naziv “Zagrlimo Zemlju”. Svi koji to žele mogu nam se slobodno pridružiti i u toj našoj akciji nas podržati te nam pomoći, kazao je Grancarić. Od ostalih događanja u Ekodanima posebno će zanimljivo biti predavanje dr. Korada Korlevića iz Zvjezdarnice Višnjan na temu svjetlosnog onečišćenja, pod geslom “Sačuvajmo noć”, koje će se održati 27. travnja u 18.30 u Gradskoj knjižnici Zadar.
Također će biti još niz događanja poput izložba fotografija, zatim akcije “posadimo” stablo kao i akcije čišćenja okoliša. No, posljednji Ekodan 28. travnja održat će se zanimljiva rekreativna vožnja 12 km dugom stazom pod nazivom “Velika proljetna biciklijada”.
– Ovom akcijom želimo potaknuti gradske vlasti da izgrade još poneku biciklištičku stazu kako bi se biciklisti mogli voziti po gradskim ulicama na biciklističkim stazama, a ne po ulicama. Jedan bicikl više u gradskom prometu znači jedan automobil manje. S obzirom na zanimanje za ovu akciju prošle godine, ove godine očekujemo preko 300 sudionika, kazao je Edo Končurat, profesor u Prirodoslovno-grafičkoj školi i organizator Ekodana.