Natjecanja dizajnera i krojača svake godine plijene pažnju

Slika korisnika admin
tekstilna
Ivan JAMIČIĆ
Na konferenciji za novinare članovi Državnog povjerenstva i ravnateljica škole Marjana Bakmaz predstavili su program ovogodišnjeg natjecanja

Zadarska Škola primjenjene umjetnosti i dizajna po prvi put je domaćin državnog natjecanja "Dani odjeće" koje će se održati od 24. do 26. travnja 2009. godine.

- Jedan dio natjecanja održat će se u samoj školi, a drugi dio u prostorima hotela "Kolovare" gdje će biti smješteni svi sudionici. Najatraktivniji dio natjecanja će zacijelo biti modne revije koje će se također održati u hotelu "Kolovare", kazala je ravnateljica škole Marjana Bakmaz.

Na natjecanju će sudjelovati ukupno 21 škola koja obrazuje učenike na području primjenjenih umjetnosti, tekstila i dizajna.

Ciljevi ovog natjecanja su unapređivanje i usavršavanje obrazovanja u struci, promidžba struke, razmjena iskustava te predstavljanje škola koje obrazuju polaznike na području primjenjenih umjetnosti, poboljšanje i stručno usavršavanje nastavnika, inovacije i nove kreacije te oplemenjivanje ukusa suvremenog odijevanja.

Na konferenciji za novinare koja se održala u prostorijama Škole za primjenjene umjetnosti i dizajna, članovi Državnog povjerenstva za provedbu i realizaciju natjecanja te ravnateljica škole Marjana Bakmaz predstavili su program, teme i discipline ovogodišnjeg natjecanja.

Učenici će se natjecati u pet disciplina te će se na šestoj nenatjecateljskoj disciplini izlagati učenički radovi u zadarskom Narodnom muzeju.

Prva disciplina je Krojač - izrada odjeće, a tvrtka Klimateks d.o.o. će pobjedniku darovati šivaći stroj, dok će natjecatelji koji osvoje drugo mjesto dobiti glačalo na paru i za treće mjesto nagrada su električne škare.

- U ovoj kategoriji će se natjecati učenici 3. razreda koji će izrađivati odjevne predmete na temelju skice, a natječe se ukupno 16 učenika, katala je prof. Vera Perić iz zadarske Škole za primjenjene umjernosti i dizajn.

Druga disciplina je Odjevni tehničar - konstrukcija odjeće i tehnologija proizvodnje odjeće, a za treću disciplinu je odabran Dizajner odjeće - kreiranje i dizajniranje odjeće.

- U ovoj kategoriji se natječe šest učenica koje će same dizajnirati i nacrtati svoje modele, a njihovi radovi će biti predstavljeni u Narodnom muzeju. Tema ovogodišnjeg natjecanja je mornarski stil te mornaraska pruga kao inspiracija, naglasila je prof. Sandra Bačić.

U hotelu "Kolovare" će se održati ostale dvije kategorije natjecanja; povjerenstvo će ocijeniti kolekcije odjevnih tehničara i krojača te će se održati usmeno obrazloženje kolekcija dizajnera koje će predstaviti manekeni u modelima.

Svečano otvorenje smotre "Dani odjeće" će se održati u hotelu "Kolovare" u petak, 24. travnja 2009. godine u 19.00 sati, a središnje događanje proglašenja pobjednika te modne revije će se održati u subotu 25. travnja 2009. godine s početkom u 19.30 sati, također u hotelu "Kolovare".

Natjecanja dizajnera i krojača svake godine plijene pažnju, a kako je naglasila ravateljica, ove godine će modne revije biti veoma zanimljive i zbog same inspiracije mornarskim stilom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno