Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Natjecanja dizajnera i krojača svake godine plijene pažnju

Autor: Petra Mičić

20.04.2009. 22:00
Natjecanja dizajnera i krojača svake godine plijene pažnju

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zadarska Škola primjenjene umjetnosti i dizajna po prvi put je domaćin državnog natjecanja “Dani odjeće” koje će se održati od 24. do 26. travnja 2009. godine.
– Jedan dio natjecanja održat će se u samoj školi, a drugi dio u prostorima hotela “Kolovare” gdje će biti smješteni svi sudionici. Najatraktivniji dio natjecanja će zacijelo biti modne revije koje će se također održati u hotelu “Kolovare”, kazala je ravnateljica škole Marjana Bakmaz.
Na natjecanju će sudjelovati ukupno 21 škola koja obrazuje učenike na području primjenjenih umjetnosti, tekstila i dizajna.
Ciljevi ovog natjecanja su unapređivanje i usavršavanje obrazovanja u struci, promidžba struke, razmjena iskustava te predstavljanje škola koje obrazuju polaznike na području primjenjenih umjetnosti, poboljšanje i stručno usavršavanje nastavnika, inovacije i nove kreacije te oplemenjivanje ukusa suvremenog odijevanja.
Na konferenciji za novinare koja se održala u prostorijama Škole za primjenjene umjetnosti i dizajna, članovi Državnog povjerenstva za provedbu i realizaciju natjecanja te ravnateljica škole Marjana Bakmaz predstavili su program, teme i discipline ovogodišnjeg natjecanja.
Učenici će se natjecati u pet disciplina te će se na šestoj nenatjecateljskoj disciplini izlagati učenički radovi u zadarskom Narodnom muzeju.
Prva disciplina je Krojač – izrada odjeće, a tvrtka Klimateks d.o.o. će pobjedniku darovati šivaći stroj, dok će natjecatelji koji osvoje drugo mjesto dobiti glačalo na paru i za treće mjesto nagrada su električne škare.
– U ovoj kategoriji će se natjecati učenici 3. razreda koji će izrađivati odjevne predmete na temelju skice, a natječe se ukupno 16 učenika, katala je prof. Vera Perić iz zadarske Škole za primjenjene umjernosti i dizajn.
Druga disciplina je Odjevni tehničar – konstrukcija odjeće i tehnologija proizvodnje odjeće, a za treću disciplinu je odabran Dizajner odjeće – kreiranje i dizajniranje odjeće.
– U ovoj kategoriji se natječe šest učenica koje će same dizajnirati i nacrtati svoje modele, a njihovi radovi će biti predstavljeni u Narodnom muzeju. Tema ovogodišnjeg natjecanja je mornarski stil te mornaraska pruga kao inspiracija, naglasila je prof. Sandra Bačić.
U hotelu “Kolovare” će se održati ostale dvije kategorije natjecanja; povjerenstvo će ocijeniti kolekcije odjevnih tehničara i krojača te će se održati usmeno obrazloženje kolekcija dizajnera koje će predstaviti manekeni u modelima.
Svečano otvorenje smotre “Dani odjeće” će se održati u hotelu “Kolovare” u petak, 24. travnja 2009. godine u 19.00 sati, a središnje događanje proglašenja pobjednika te modne revije će se održati u subotu 25. travnja 2009. godine s početkom u 19.30 sati, također u hotelu “Kolovare”.
Natjecanja dizajnera i krojača svake godine plijene pažnju, a kako je naglasila ravateljica, ove godine će modne revije biti veoma zanimljive i zbog same inspiracije mornarskim stilom.