Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Opća bolnica ostvarila višak od 22,6 milijuna kuna!

Autor: Ivana Burica

20.04.2009. 22:00
Opća bolnica ostvarila višak od 22,6 milijuna kuna!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Član Županijskog poglavarstva za zdravstvo i socijalnu skrb Mladen Mavar napomenuo je da višak prihoda Opće bolnice Zadar, kao i ostalih ustanova koje su poslovale pozitivno, nikako ne znači pad kvalitete usluga, što se najbolje vidi po smanjenju broja dana čekanja na specijalistički pregled
Pet zdravstvenih ustanova kojima je Zadarska županija osnivač – Dom zdravlja Zadarske županije, Opća bolnica Zadar, Psihijatrijska bolnica Ugljan, Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru i Zavod za javno zdravstvo Zadar izvijestili su Poglavarstvo Zadarske županije na sjednici o svojem radu i financijskom poslovanju u 2008. godini.
Višak prihoda nad rashodima ostvarili su Opća bolnica Zadar, Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru, Psihijatrijska bolnica Ugljan i Zavod za javno zdravstvo Zadar.
Najveći financijski skok ostvarila je Opća bolnica Zadar, koja je za razliku od 2007. godine kada je poslovala s manjkom prihoda od čak 22,5 milijuna kuna, 2008. godinu zaključila s viškom prihoda nad rashodima od 22,6 milijuna kuna. Ukupni prihodi Opće bolnice Zadar za razdoblje siječanj – prosinac 2008. godine bili su 293,9 milijuna kuna, a rashodi su u istom razdoblju iznosili ukupno 271,2 milijuna kuna.
Novi limit
Kako je napomenula pomoćnica ravnatelja Opće bolnice Vesna Zubčić, OB Zadar posluje pozitivno otkad je od 1. travnja uveden novi limit.
Tako je ova ustanova u razdoblju siječanj – ožujak 2008. godine ostvarila negativan rezulatat u iznosu od 9,02 milijuna kuna, a od travnja do prosinca poslovala je u plusu i to od čak 75,6 milijuna kuna.
Budući da ustanovi nisu uplaćena sredstva za posebno skupe lijekove, dio konvencija te sredstva za neosigurane osobe, proračunski je višak, napomenula je Zubčić, čak je i manji od realnog.
Član Županijskog poglavarstva za zdravstvo i socijalnu skrb Mladen Mavar napomenuo je da višak prihoda Opće bolnice Zadar, kao i ostalih ustanova koje su poslovale pozitivno, nikako ne znači pad kvalitete usluga, što se najbolje vidi po smanjenju broja dana čekanja na specijalistički pregled.
U plusu je poslovala i Specijalna bolnica za ortopediju Biograda na Moru čiji višak prihoda nad rashodima iznosi 1,7 milijuna kuna, a taj će iznos biti raspoređen za pokriće rashoda poslovanja od nefinancijske imovine.
Višak prihoda također je ostvaren i u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan. On iznosi 467.994 kune, a njime će biti umanjen manjak prenesen iz prethodnih godina.
Zavod za javno zdravstvo Zadar je u 2008. godini uprihodovao 23,26 milijuna kuna, čime je za 2,2 posto premašen plan. Rashodi su pak bili u okviru planiranih te su iznosili 22,8 milijuna kuna. U konačnici je ova ustanova u protekloj godini ostvarila višak u iznosu od 473.661 kunu.
Dom zdravlja u minusu
Negativno je poslovao Dom zdravlja Zadarske županije, koji je u 2008. godini ostvario manjak od 497.829 kuna, a zajedno s manjkom iz prethodnih godina od 509.650 kuna ustanova je u 2009. godinu ušla je s ukupnim manjkom u iznosu od 1.007.479 kuna.
Manjak prihoda nad rashodima planira se sanirati iz tekućeg poslovanja Doma zdravlja Zadarske županije, dio iz naplate duga HZZO-a u iznosu od 451.069 kuna prema sklopljenom Ugovoru o izvansudskoj nagodbi, a preostali dio iz dodatnih ušteda za koje je izrađen Plan ušteda. Kao jedan od naznačajnijih razloga za povećanje rashoda nad prihodima u prošloj godini navedena je činjenica što su se Domu zdravlja u tom razdoblju iz zakupa vratile tri ambulante u čije je opremanje ustanova uložila određena sredstva.
S ukupno ostvarenim prihodima od 26,2 milijuna kuna i rashodima od 24,5 milijuna kuna, višak prihoda u 2008. godini ostvarilo je i Dom za starije i nemoćne osobe Zadar. Višak prigoda iznosi 1,75 milijuna kuna, a bit će uključen u financijski plan za 2009. godinu.
Ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Zadar Grga Šoša napomenuo je da je lista čekanja za smještaj u Domu i dalje duga te da trenutačno na smještaj čeka 448 ljudi. Šoša je spomenuo i podružnice Doma u Salima i Preku gdje se još čekaju sredstva za opremanje interijera.
Razriješeno je i pitanje koncesija za sidrišta. Naime, nakon što je zbog povećanja naknade za koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja sidrišta s jedne na 4 do 6 kuna po metru četvornom bilo upitno hoće li uopće biti zainteresiranih korisnika koncesija, Županijski poglavari na sjednici su pozitivno glasovali o dodjeli sedam koncesija na sidrištima. Ipak, nitko se nije javio na čak tri javna poziva za prikupljanje ponuda za dodjelu koncesija, a jedna ponuda, ona Obrta Inox Marijan za gospodarsko korištenje sidrišta na području mjesta Drage, nije prihvaćena budući da je bila nepotpuna.