Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Prava Vručina tek dolazi

Autor: Roman Morović

20.04.2009. 22:00
Prava Vručina tek dolazi

Foto: Filip BRALA



Ne ostvare li Zadrani u sljedeće tri utakmice (Dinamo i Osijek u gostima, Hajduk kod kuće) barem jedan pozitivan rezultat, ponovno će ući u negativnu seriju
Zadar je u nedjelju, bez ikakve sumnje, odigrao najlošiju utakmicu proljetnog dijela sezone. Nakon vrlo dobrih igara i lijepih domaćih pobjeda nad Zagrebom i Rijekom te dva gostujuća boda osvojena u Varaždinu i Šibeniku, Zadrani nisu uspjeli potvrditi dobre proljetne rezultate u domaćem ogledu sa Slaven Belupom. Ne samo da nisu došli do bodova, nego su odigrali izuzetno lošu utakmicu, potpuno suprotnu od onih na kakve su naviknuli svoje navijače ove godine. Iako ni Slaven Belupo nije odigrao posebno dobro, Koprivničanci su bili agresivniji, brži i češće su iz duela izlazili kao pobjednici. To je onda rezultiralo i većom inicijativom na terenu, većim posjedom lopte pa i većim brojem prilika, a jedna takva odsjela je u mreži vrlo dobrog Andrije Vukovića koji je u ovom slučaju bio potpuno nemoćan.
Bez izrađenih prilika nema ni golova
Većina zadarskih akcija u prvom dijelu svodila se na udarce iz daljine, gdje je najaktivniji po običaju bio Marin Ljubičić te na pokušaje iz prekida koji, međutim, nisu urodili plodom, jer Zadrani niti jednom nisu ozbiljnije zaprijetili Rodićevim vratima. Bezidejnost Zadrana u napadu i malu nesigurnost u obrani gosti su znali kazniti i tako, mora se priznati i uz malo sreće, potpuno zasluženo došli do vodstva. Najbolju priliku na utakmici Zadar je imao pred kraj prvog dijela i to kada se jedan Ljubičićev dalekometni projektil odbio od jednog igrača Slavena i završio od vratnice u korneru. Ova je utakmica išla u prilog onoj uzrečici da sreća prati hrabre, jer su gosti iz Koprivnice tijekom svih devedeset minuta uistinu bili hrabrija i bolja momčad, a za to su nagrađeni malom dozom sreće kod pogodtka Vručine, odnosno vratnice Ljubičića. I dok je u prvom dijelu igra Zadra još kako tako funkcionirala, u drugom se potpuno raspala. Kada prvih nekoliko minuta agresivnije igre u nastavku nije urodilo plodom, Zadrani su posustali, a igrači Mile Petkovića ponovno su zagospodarili terenom. Iako nisu pokazali ništa posebno, odigrali su dovoljno dobro da ne dopuste Zadru da se razigra i dođe u priliku za izjednačenje, a u završnici su imali više snage i brzine te su stvorili nekoliko izglednih prilika za povećanje vodstva. Malo živosti u zadarske redove unijeli su Batur i Čurjurić, no to nije bilo dovoljno da promijeni odnos snaga na terenu.
Kako izbjeći negativan niz
Nogometnim riječnikom rečeno, Slaven Belupo je jednostavno bolje stajao na terenu i na koncu je došao do potpuno zaslužene pobjede koja je, uz malo više prisebnosti Koprivničkih napadača u završnici susreta, vrlo lako mogla biti i uvjerljivija. Ostaje dojam da Zadrani nisu pružili sve ono što su mogli, a odgovor na pitanje zašto je to tako trener Dalibor Zebić i njegovi suradnici morat će pronaći čim prije, jer pred Zadrom sada stoji nekoliko izuzetno teških utakmica iz kojih će, s ovakvim pristupom, teško izvući pozitivan rezultat. Ne ostvare li Zadrani u iduće tri utakmice (Dinamo i Osijek u gostima, Hajduk kod kuće) barem jedan pozitivan rezultat, ponovno će ući u negativnu seriju i lošu atmosferu, a to nije nimalo dobro uoči ključnih utakmica za ostanak u ligi u kojima se Zadar sastaje s izravnim konkurentima, Cibaliom i Sesvetama kod kuće te Interom u Zaprešiću. Na koncu, valja reći i riječ dvije o Slaven Belupu koji je ovom pobjedom izbio na treće mjesto Prve HNL s bodom ispred Rijeke, odnosno dva ispred Šibenika te će sada puno lakše dočekati susret s Varteksom u srijedu, a potom i dva direktna okršaja s Rijekom na Kantridi i Šibenikom kod kuće.


 U MAKSIMIR BEZ ŠIKLIĆA I PARMAKOVIĆA


Osim loše igre i poraza od Slaven Belupa treneru Zadra Daliboru Zebiću uoči gostovanja u Maksimiru glavobolju su zadali i žuti kartoni. Naime, sutrašnji (20.15 sati, HTV 2) susret s Dinamom zbog treće javne opomene propustit će dvije vrlo važne obrambene karike, Ninoslav Parmaković i Bruno Šiklić, ali ako ništa drugo, sada barem nisu upitni za nedjeljni ogled s Hajdukom na Stanovima. Po dva žuta kartona i dalje imaju Bećiri, Maruna, Mitrović, Puljić, Vuković i Župan.




 VRUČINA DOSTIGAO KALINIĆA


Pobjedničkim pogotkom u Zadru igrač Slaven Belupa Bojan Vručina poravnao se na vrhu ljestvice strijelaca s Hajdukovcem Nikolom Kalinićem. Obojica su do sada postigli po 14 golova, a slijedi ih Šibenčanin Ermin Zec s 13 te Ilija Sivonjić iz Dinama s 11 pogodaka. Prvi Zadranin na ovoj listi, Želimir Terkeš nalazi se na diobi 12. mjesta sa sedam golova, a po tri su postigli Ljubičić i Župan. Zanimljivo, pogodak Vručine je prvi pogodak Slaven Belupa u gostima još tamo od 2. studenog prošle godine kada su zabili upravo na Stanovima.