Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ryanair uvodi i liniju Zadar – Frankfurt

Autor: Damir Maričić

20.04.2009. 22:00
Ryanair uvodi i liniju Zadar – Frankfurt

Foto: Sebastian GOVORČIN



Od 3. srpnja do konca listopada Zadar će uz sve već spominjane zrakoplovne veze imati i liniju iz i za Frankfurt dva puta tjedno. Uvodi je Ryanair u sklopu suradnje sa Zračnom lukom Zadar započete prije nešto više od dvije godine s linijom za Lodnon, lani osnažene i vezom s Dublinom, da bi cijela stvar zapravo procvala ovu godinu. Naime, već je postalo dosadno odlaziti na tiskovne konferencije s najavama novih linija. Započelo je s Edinburghom, potom Stockholmom pa je došla i Pisa, potom Dusseldorf i konačno sada Frankfurt.
– Naša suradnja traje puno duže, jer morate znati da je prvim letovima prethodilo dugo dogovaranje i pregovaranje, a isto tako nastavit će se, nadam se s vremenom segnuti i na 20-tak letova, kazala nam je direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić Bakrać.
U svakom slučaju, događa se da je čudno kazati da su u jednoj izrazito stagnacijskoj Zračnoj luci “postali dosadni” s novim linijama.
Kada tome pridodamo Germanwingsove letove, potom SkyEurope itd., očekivanje određenog broja čartera i onaj redovni Croatia Airlinesov promet za Zagreb te generalnu avijaciju (male privatne zrakoplove), ovo bi ljeto konačno moglo biti lijepih gužvi u Zračnoj luci Zadar. Brojka od 200.000 prevezenih putnika čini se sada sasvim realnom i dohvatljivom nakon lanjskih 158.000, s bitno manje letova i odredišta.
Dajući svemu jednu osobnu misao, što je eto privilegija koju si mogu dopustiti novinari, žalim i strahujem jedino što se sve ovo ne događa u normalnoj, već kriznoj godini. Naime, Ryanair kao kompanija utemeljena na profitu i kresanju svih mogućih troškova ostat će na ovim linijama i ubuduće samo ako joj budu isplative. Inzistiraju na preko 70 postotnoj popunjenosti, a kako znamo, godina je opeterećena krizom i za očekivvati je pad svjetskog turizma.