Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Studenti preuzeli zadarsko sveučilište

Autor: Marijana Roščić

20.04.2009. 22:00
Studenti preuzeli zadarsko sveučilište

Foto: Filip BRALA



Nakon studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta, danas su i zadarski studenti preuzeli zgradu sveučilišta u kojoj će do kraja tjedna opstruirati nastavu. Povorka studenata i redara nakon tribine koja je održana na Sveučilištu uputila se prema učionicima gdje su profesori i studenteti pozvani na obustavu nastave, a to će činiti cijelo vrijeme dok traje blokada.
– Tražimo ukidanje svih oblika naplaćivanja obrazovanja jer izdvajanja poreznih obveznika moraju biti dostatna za naše obrazovanje. Država smo znanja koje nam cvjeta a grabimo prema komercijalizaciji obrazovanja – rekla je  jedna od moderatorica tribine koja je bila uvod u prosvjed.
U Svečanoj dvorani okupilo se preko 400 studenata i profesora koji podržavaju ovu akciju.
– Ovo nije prosvjed već reakcija na stanje u državi u kojoj postoje problemi u visokoškolskom obrazovanju, a budućnost nam kroje ljudi koji odavno žive u prošlosti, istaknuto je na tribini.
Među studentskim zahtjevima su donošenje zakona o besplatnom obrazovanju (od osnovne škole do doktorata), preustroj stipendiranja studenata, izvršenje obveza preuzetih prihvaćanjem Bolonjske deklaracije, više izdvajanja za znanost, pokretanje gospodarstva i prilagodba tržišta za prvostupnike. Jedna od moderatorica Nezavisne studentske inicijative iz Zagreba pridružila se zadarskim studentima dajući time  potporu zagrebačkih studenta, jer kako je navela- svi smo akademski osviješteni studenti i sva socijalna i društvena odgovornost počiva na nama.
U ime Uprave zadarskog Sveučilišta prorektorica dr.sc. Ana Proroković podržala je studentsku inicijativu protiv komercijalizacije školstva i pozvala sve zsposlenike da se pridruže studentima.
–  Mi smo malo, regionalno Sveučilište u kojeg se malo i ulaže. Jedva pokrivamo naše materijalne troškove a kamoli da imamo novca za razvojne projekte. Ne želimo biti prisljeni  prevaliti naše preživljavanje preko studenatskih leđa, bilo to višim školarinama ili povećanjem studentskih kvota. I mi podržavmo studentske zahtjeve za što pravičnijom podjelom sredstava i transparantijim donošenjem zakona o obrazovanju- rekla je Proroković.
Zadarska moderatorica iz Nezavisne studentske inicijative naglasila je kako studenti žele da obrazovanje ne bude privilegija već pravo, veći smještajni kapacitet u studentskim domovima, više menza, i pravo da završe studij po istim uvjetima po kojima su isti upisali, a ne da svake godine čekaju odluku resornog ministarstva o (ne)plaćanju školarine. Nakon što su se studenti izjasnili pozitivno za blokadu Sveučilišta, moderatorica je pročitala Kodeks ponašanja studenata i redara za vrijeme obustave nastave u kojem je naznačeno da studenti ne smiju uništavati imovinu, niti ometati profesore van učionica, konzumirati alkohol ni pušiti u zgradi Sveučilišta.
Tijekom blokade studenti će održati nekoliko zanimljivih predavanja i tribina o studentskim školarinama, provođenju bolonjskog procesa te će biti prikazani i filmovi u studentskoj kantini. Danas je na rasporedu predavanje o studentskim školarinamadr.sc. Svena Marcelića, a za sutra  su najavljena predanja Marije Roglić o inicijativi i stanju na zagrebačkom FF (12h), Igora Šlafera o socijalnom aspektu obrazovanja (14h) a u 18h u kantini biti će prikazan film.
Svi zainteresirani studenti i novinari pozivaju se na svakodnevne plenume u 20h u učionici 143 gdje će se dogovarati o daljnim akcijama Nezavisne studentske inicijative.