Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadrani tek moraju razviti kulturu darivanja cvijeća

Autor: Katarina Belić

20.04.2009. 22:00
Zadrani tek moraju razviti kulturu darivanja cvijeća

Foto: Adam VIDAS



Cvjećar je lijepo i kreativno zanimanje za kojim postoji velika potražnja na tržištu rada
Nepunih 14 godina u Zadru postoji i djeluje Poljoprivredno-prehrambena škola koja naknadno u svoj sustav obrazovanja uvodi odjel veterine te od 2005. puni naziv škole glasi Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića. Zanimanja koja se mogu steći iz područja poljodjelstva, prehrane i veterine su brojna, ali ono zanimanje koje se posebno izdvojilo svojim praktičkim radom i rukotvorinama marljivih učenika prikazano je na posljednjoj izložbi u Gradskoj knjižnici Zadar, a nosi naziv Cvjećar i pomoćni cvjećar.
– Izložbe koje radimo služe za motivaciju da pokažemo kako je cvjećar lijepo i kreativno zanimanje kako za djevojke tako i za dečke, iako su većinom ipak djevojke te koje se za takvo zanimanje opredjeljuju. Najbolju suradnju imamo s Gradskom knjižnicom koja je za nas idealno mjesto gdje možemo pokazati što sve radimo. Već niz godina tamo organiziramo božićne i uskrsne izložbe, uređivali smo im i edukativni vrt s ljekovitim i začinskim biljem. Također smo sudjelovali u raznim manifestacijama poput Dana čokolade, Dana meda i Dana bundeve. Na Majčin dan podijelimo preko tisuću komada cvijeća majkama, a i svi naši učenici i njihove majke dobiju prigodnu čestitku i cvijeće, kazala je Višnja Sikirić, profesor stručnih predmeta u zanimanju cvjećar.
U okviru škole djeluju i dvije radionice, “Latica” u kojoj se proizvode unikatne čestitke za sve prigode, posebno za Božić i Uskrs, i “Škrinjica” gdje se izrađuju ukrasne dekoracije od tijesta. Iako škola nema svoje zemljište, raspolaže staklenikom od 100 m2 koji je dovoljno velik i produktivan, kaže nam ravnatelj Ivan Paštar, da prehrani četveročlanu obitelj. Cvijeće je, naime, sve traženije, a pogotovo u turističkim gradovima koji privlače malo bolju strukturu gostiju.
Nakon završenog smjera cvjećari postaju kvalificiranu za brojne poslove: izradu i prodaju buketa, aranžmana, vijenaca, grobnih aranžmana i vijenaca, vjenčanih dekoracija i dekoracija izloga.
– Trenutačno nema nezaposlenih cvjećara, jer samo 10 učenika godišnje završi s tim zanimanjem, što znači da svoj život i rad mogu nastaviti u Hrvatskoj, kod kuće i ne trebaju zbog toga odlaziti izvan zemlje. Naša škola prvenstveno odgaja za rad i život u našoj zemlji pa smatram da bi društvo to trebalo malo bolje prepoznati i više podržati. Samo u Zadarskoj županiji ima 140 tisuća hektara obradive površine i još mnogo područja koja se mogu pretvoriti u obradivu površinu, kazao je Paštar te dodao kako učenici u poljoprivredna zanimanja dolaze iz cijele Zadarske županije te se čak događa da u jednoj obitelji ima više učenika u njihovoj školi. Najviše ih ima s otoka Paga gdje se brojne obitelji bave poljoprivredom, stočarstvom i turizmom, što je i razlog zbog čega je otok tako privlačan i naseljen s mladim ljudima.
Ravnatelj poziva sve majke da dođu 10. svibnja, na Majčin dan pred Crkvu Sv. Ivana i Gospe Loretske u Arbanasima gdje će učenici poklanjati cvijeće. Za razliku od Zagreba i Varaždina gdje postoji kultura poklanjanja cvijeća i takvog ponašanja, kod nas toga nema.
– Mi smo tek u nekakvoj početnoj fazi razvitka takve vrste bontona, no trebat će vremena i mi se nadamo da ćemo svojim postupcima i ponašanjem kao škola postati primjerom drugima, kazala je profesorica Sikirić.