Nije bilo liječničke pogreške u slučaju zadarskog mrtvorođenčeta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
ginekologija
Beba je umrla u utrobi majke pred sam porod

Nije bilo liječničke pogreške u slučaju mrtvorođenčeta, bebe koja je 2. veljače u 2.30 sati umrla u majčinoj utrobi netom prije poroda u rađaonici Odjela ginekologije Opće bolnice Zadar. Zaključak je to medicinskih stručnjaka donesen nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju koja je uključivala posebno policijsko izvješće, medicinsku dokumentaciju majke i mrtvorođenčeta, izvješće o obavljenim razgovorima s dežurnim liječnikom i medicinskim sestrama te nalaze obdukcije obavljene na tijelu bebe na zadarskoj Patologiji.

- Na sjednici koja je održana 12. travnja 2010. godine članovi Stručnog povjerenstva, na temelju uvida u izjave zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u vođenju poroda te cjelovitu medicinsku dokumentaciju, donijeli su stručno mišljenje u kojem smatraju da nije učinjena stručna greška u vođenju trudnoće i poroda, izvijestila je Zora Lažeta, glasnogovornica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Podsjetimo, 25-godišnja rodilja A. M., kojoj je to bila treća trudnoća, 2. travnja, pola sata nakon ponoći, primljena je s kontrakcijama na Odjel ginekologije. Sam porod, kako je kazao dr. Branko Dukić, šef Odjela ginekologijezadarske Opće bolnice, tada još nije započeo, a majka je bila podvrgnuta CTG pregledu koji je očitao uredne otkucaje srca. Svega dva sata kasnije rodilji, koja je tri dana ranije s istog odjela otpuštena s urednom dokumentacijom, ponovljen je CTG pregled, a zbog dodatne sigurnosti i ultrazvuk. No, nažalost, tada je utvrđeno kako beba ne daje znakove života pa je ona na osobnu inicijativu carskim rezom na svijet donijela mrtvo dijete. Sumnjajući da je riječ o liječničkoj pogrešci obitelj rodilje odmah je ujutro slučaj prijavila zadarskoj policiji koja je pokrenula istragu te potom svu dokumentaciju proslijedila nadležnom Državnom odvjetništvu, istražnom sucu Milanu Pečini i nadležnom ministarstvu koje je nakon dva i pol mjeseca donijelo zaključak kako za smrt bebe nisu odgovorni liječnici.

Prema medicinskim statistikama u prosjeku na tisuću rođene djece u zadarskoj se Općoj bolnici bilježi pet smrtnih slučajeva godišnje, a uzroci smrtnosti različiti su od tromboze do čvora pupkovine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno