Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Potpredsjednici zadarskog SDP-a Sabina Glasovac i Nikola Turčinov

Autor: Nives Rogoznica

20.04.2010. 22:00
Potpredsjednici zadarskog SDP-a Sabina Glasovac i Nikola Turčinov

Foto: Sebastian GOVORČIN



Za članove Predsjedništva izabrani su Irena Dragić, Suzana Jakovac, Željko Mikin, Renato Pilipović, Ante Sikirić, Omerka Šarić Frantin i Šime Vulelija
Na sinoć održanoj konvenciji GO SDP-a za potpredsjednike GO SDP-a izabrani su Sabina Glasovac i Nikola Turčinov. Glasovac je dobila 54 glasa, od ukupno 73 delegata koji su pristupili glasovanju, dok je Turčinov dobio 51 glas. Renato Pilipović koji se također kandidirao na ovu funkciju imao je 22 glasa. Od deset kandidata, članovima Predsjedništva postalo je njih sedam; Irena Dragić, Suzana Jakovac, Željko Mikin, Renato Pilipović, Ante Sikirić, Omerka Šarić Frantin i Šime Vulelija.
Umjesto četvero, bilo je troje kandidata za potpredsjednike GO SDP-a s obzirom da je, nakon što je izabrana za predsjednicu ŽO SDP-a, Renata Sabljar Dračevac povukla kandidaturu.
U Gradski odbor zadarskog SDP-a izabrani su Svetko Šarić, Zoja Baranić, Željko Ivančević, Nevena Petani, Branko Predovan, Jure Zubčić, Milijana Urošević, Nikola Olujić, Jakov Goreta, Anita Grubiša, Tatjana Petrić, Frane Bojmić, Dinko Brkić, Zoran Dragović, Mirjana Dušević Gauta, Jadran Perinić, Dragan Ranj, Ivica Smoljan, Iva Šestan, Mario Jurjević, Darko Vrdoljak, Zvonimir Sabljo i Sonja Samek.
Ingrid Antičević Marinović, koja je 10. travnja ponovno izabrana za predsjednicu GO SDP-a istaknula je kako je primjena novog stranačkog Statuta po kojem su se prvi put na lokalnim razinama predsjednici i predsjednice organizacija birali po principu jedan čovjek jedan glas, predstavlja nove demokratske standarde.
– Prema našem Statutu svatko se može sam kandidirati. Nikom ne treba ničiji daljinski upravljač. Bili smo prva stranka koja je promovirala i aktivirala žene i mlade u politici, a ove naše standarde morat će usvojiti i druge stranke ako žele da građani ozbiljno shvate njihovu demokratsku opredijeljenost. Naša sposobnost da se otvorimo građanima mjera je uspješnosti socijaldemokracije. Među nama je na ovoj konvenciji trećina novih članova koji su i kandidati na izborima, kazala je Antičević Marinović koja se u svojem izvješću o radu stranke u prethodnom mandatu osvrnula na izborne rezultate na svim prethodnim izborima te osobito na predsjedničkima napominjući kako je upravo u Zadru kandidat ove stranke Ivo Josipović dobio najviše glasova u usporedbi s ostalim dalmatinskim gradovima.
– U Gradskom vijeću smo osvojili do sada najveći broj mandata i to nam omogućuje i kvalitetniji rad. Zbog nas sjednice traju i po cijeli dan i to ne zato što bismo bili dosadna oporba kojoj ništa nije dobro, nego zato što dajemo prijedloge, upozoravamo na neispunjena obećanja i na propuste, kazala je predsjednica zadarskog SDP-a napominjući kako ipak ponekad nije zadovoljna medijskim tretmanom rada SDP-ovih vijećnika u Gradskom vijeću, pri čemu je ocijenila kako mediji ponekad ne prenesu baš onaj akcent kojeg su vijećnici dali.
– Hrvatska i Zadar stenju pod HDZ-ovom vlasti. 2009. je bilo ponovno kao 1999., isti problemi; proračunski deficit, pad standarda, neisplata plaća, turizam u krizi. Problem s pravosuđem i s ljudskim pravima i medijski slobodana zabili su se kao klin u kola koja bi nas trebala uvesti u EU. Od Vladinih mjera je više štete nego koristi. Država je zbog harača izgubila 600 milijuna kuna. Vlast je ogrezla u korupcijske afere, nove afere otvaraju se svaki dan, a oni ništa ne znaju, a imaju slogan „HDZ zna”. Dok građani vode bitku za preživljavanje, oni vode bitku kako da se što boljima prikažu. Napad Jadranke Kosor na predsjednika Josipovića je smiješan i tužan. Hrvatskoj predstoji bitka za socijalnu pravdu. U Zadru također vidimo karakter HDZ-ove vlasti. Odustali su od svih projekata za građane, koje su uostalom preoteli od nas, ali ne zato da bi ih ostvarili, nego zato da bi građane prevarili. Odustali su od jedine antirecesijske mjere, smanjenja spomeničke rente, a povećali iznos komunalne naknade za dva i pol puta. Ovdje se ne grade socijalni stanovi, jer građevinska operativa treba najprije prodati stanove. Gdje je USKOK? Kažu da zbog krize ne mogu pomoći građanima, a kome pomažu? 2007. nisu kupili Bagatovo igralište za sedam i pol milijuna kuna, a sada ga žarko žele kupiti za 17,5 milijuna? Ovu vlast više ne treba komentirati. Ovi vlasti treba smijeniti, zaključila je Antičević Marinović.


 MIKIN: HDZ KORUMPIRAO DIO GRAĐANA


Željko Mikin je izrazio uvjerenje kako je SDP provodeći prve neposredne izbore za predsjednike organizacija na lokalnoj razini „položio ispit”, ali i kako su „ovi neposredni izbori donijeli i pozitivna i negativna iskustva iz kojih treba donijeti poučak”.
– Nisam zadovoljan brojem članova koji su pristupili izborima. Mi smo u posljednje četiri godine primili zaista velik broj novih članova, a čini mi se da se moramo zamisliti nad kriterijima primanja u članstvo, jer bih rekao da ima nekih koji su učlanjenje u našu stanku shvatili kao dopunsko zdravstveno osiguranje, kazao je Mikin poručujući stranačkim kolegama kako moraju naći načina da se „suprotstave HDZ-u i njegovim koalicijskim partnerima”.
– Oni su korumpirali dio građana i to treba glasno reći. Pogodovanjem su cementirali dio biračkog tijela, kazao je Mikin.
U raspravi o radu stranke sudjelovali su i Nikola Turčinov, Sabina Glasovac i novoizabrani predsjednik Foruma mladih Jure Zupčić.




 DRAČEVAC: VLADINE MJERE KAO VIC O MUJI I HASI


Predsjednica ŽO SDP-a Renata Sabljar Dračevac usporedila je najavu antirecesijskih mjera premijerke Jadranke Kosor s vicom u kojem Mujo i Haso na osmi kat donesu klavir.
– Onda jedan drugom kaže da ima jednu dobru i jednu lošu vijest, pa je dobra vijest što klavir treba nositi do desetog kata, a loša što su pogriješili zgradu. Vlada 1. studenog ukida harač, a uvodi trideset ili četrdeset novih harača koji će pogoditi građane koji su već u dužničkom ropstvu i to ne zbog nekih luksuza, kako se to želi prikazati, već zbog osnovnih životnih potreba, prije svega krova nad glavom. Vlada najavljuje kako će oni koji imaju plaću od 5 ili 6 tisuća kuna nakon uvođenja novih mjera imati 50 kuna veća primanja, a istodobno se spremaju poskupljenja energenata, novi udar na džep. Istodobno 70.000 ljudi ne dobiva redovno plaću, imamo preko 320.00 nezaposlenih, a umirovljenika je svaki danom sve više. Mi smo jedina organizirana građanska snaga koja ima kapaciteta boriti se protiv ovakve vlasti i krajnje je vrijeme da pokrenemo inicijativu, kazala je Sabljar Dračevac.