Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Prvi predsjednik DVD-a Olib Boris Ivon

Autor: Velimir Brkić

20.04.2010. 22:00
Prvi predsjednik DVD-a Olib Boris Ivon


Cilj osnivanja bila je želja da se okupe svi otočni žitelji koji žele aktivno sudjelovati u zaštiti od požara i osjećaju potrebu promoviranja vatrogastva. Treba kazati da je osjećaj za vatrogastvo u ljudima uvijek bio na visokoj razini, naglasio je predsjednik Ivon
Nakon Ista, Molata, Silbe i Iža i zadarski otok Olib poslije inicijative Mjesnog odbora Olib, dobio je svoje dobrovoljno vatrogasno društvo. Na osnivačkoj skupštini na kojoj je nazočilo 14 članova ovog društva za prvog predsjednika DVD-a Olib izabran je Boris Ivon, tajnik Vatrogasne zajednice Zadarske županije. Dužnost dopredsjednika obnašat će Ivica Cukar. Zapovjednik je Edi Stipičević, a njegov zamjenik Jadranko Cotov. Tajnik u četverogodišnjem mandatu bit će Milivoj Rućando. Izabran je i Nadzorni odbor u sastavu Ivo Derokov, Slavko Kleva i Branimir Ivančić, dok su u Upravnom odboru Boris Ivon, Ivica Cukar, Edi Stipičević, Milivoj Rućando, Danijel Telesmanić i Stanko Cukar.
– Kada je dragovoljno, tada je i sveto. Cilj osnivanja bila je želja da se okupe svi otočni žitelji koji žele aktivno sudjelovati u zaštiti od požara i osjećaju potrebu promoviranja vatrogastva. Treba kazati da je osjećaj za vatrogastvo u ljudima uvijek bio na visokoj razini, naglasio je predsjednik Ivon dodajući kako se DVD uključio u Vatrogasnu zajednicu grada Zadra.
Otok Olib je mali otočić koji se nalazi istočno od otoka Silbe, na graničnom području Dalmacije i Kvarnera, a pripada zadarskom arhipelagu. Na površini od 26,14 kilometara četvornih prema posljednjem popisu stanovništva živi 147 Olibljana. Olib je naseljen još u rimsko doba te se u 10. stoljeću spominje pod nazivom Aloep. Otok je povezan s kopnom (Zadar) trajektnim ili katamaranskim linijama. Osim sa Zadrom povezan je i s Malim Lošinjem te okolnim otocima. Na otok nije dopušten dolazak automobilom.
– Slijedi registracija društva i što žurnija nabavka najnužnije opreme radi što uspješnije vatrozaštite, naprtnjače V-25 i vodovodne protupožarne cijevi, istaknuo je Ivon, dodajući da će se do turističke sezone i početka požarne sezone za članove i za sve one koji se u međuvremenu učlane u društvo održati i tečaj vatrozaštite, gdje će uspješni polaznici nakon položenog ispita steći zvanje vatrogasac.
– Biti vatrogasac je vrlo plemenit posao. Oni spašavaju ljude i njihovu imovinu. Postoje u svim većim mjestima kao dobrovoljna vatrogasna društva. S obzirom da je područje našeg otoka u ljetnim mjesecima iz različitih razloga, opravdanih i neopravdanih, izloženo opasnosti od požara, shodno Zakonu o vatrogastvu i gradskom Planu o zaštiti od požara osnovali smo DVD i na našem otoku, poručio je Boris Ivon.