Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarski učenici se upoznali s Brailleovim pismom

Autor: Petra Mičić

20.04.2010. 22:00
Zadarski učenici se upoznali s Brailleovim pismom

Foto: Sebastian GOVORČIN



Slijepe osobe danas imaju mogućnost korištenja računala i mobitela, a Denis je djeci demonstrirao i “računalo koje govori” te su djeca poslušala djelić knjige o Harry Potteru
U povodu manifestacije “Zadar čita 2010.” jučer je na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Zadar održana radionica za predškolsku i školsku djecu na kojoj je djeci predstavljeno Brailleovo pismo, računalo za slijepe, audio knjige i tekstovne datoteke.
Predavač Denis Rudić tom prilikom najmlađima je objasnio kako čitaju slijepi i slabovidni. Predavanju su nazočila djeca drugog razreda Osnovne škole Petra Preradovića, učiteljica Milena Maračić te ostali posjetitelji Dječjeg odjela Gradske knjižnice.
U Denisovom društvu bio je i njegov pas, vodič za slijepe, labradorica Taša pa su djeca iz prve ruke mogla saznati kako slijepe osobe sa psima vodičima smiju ući u sve javne prostorije, a ako netko zabrani pustiti psa vodiča u određeni javni prostor za to će biti strogo kažnjen.
Mnogi se pitaju kako se slijepe osobe snalaze u današnje vrijeme kada smo na svakom koraku okruženi tehnologijom.
– Danas imamo razne oblike pomoći slijepim osobama i život slijepih osoba znatno je olakšan nego što je to bio slučaj u prošlosti, kazao je Denis dodavši kako mu je snalaženje s Brailleovim pismom u početku bilo jako teško s obzirom da je u njegovom slučaju sljepoća nastupila oko osamnaeste godine.
Slijepe osobe danas imaju mogućnost korištenja računala i mobitela, a Denis je djeci demonstrirao i “računalo koje govori” te su djeca poslušala djelić knjige o Harry Potteru.
Za vrijeme radionice mališani su uživo vidjeli što je to Brailleovo pismo i kako se slijepe osobe njime koriste. Denis Rudić je djelatnik Znanstvene knjižnice Zadar gdje slijepe i slabovidne osobe podučava kako koristiti računalo te također aktivno radi na produkciji knjiga za rad na računalu. Znanstvena knjižnica je prošle godine uvela uslugu pružanja informacija slijepim i slabovidnim osobama, a trenutačno se radi na izdavanju što većeg broja zvučnih knjiga.
– U sklopu manifestacije “Zadar čita” htjeli smo djeci pokazati kako slijepe osobe čitaju i koriste računalo te da saznaju nešto više o životu slijepih osoba. Smatram da će ovo predavanje djeci ukloniti neke predrasude koje eventualno imaju o slijepim osobama i naravno razviti empatiju prema tim osobama, kazala je Dajana Brunac, djelatnica Dječjeg odjela Gradske knjižnice.
Djeca su predavača iznenadila zanimljivim pitanjima, tako ga je jedna djevojčica pitala kako zna koliko je sati te kako odjene majicu i hlače na pravu stranu.