Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadrani i Kaštelani promovirali Opatiju

Autor: Nebojša Gunjević

20.04.2010. 22:00
Zadrani i Kaštelani promovirali Opatiju


Zadar se s oslabljenim i pomlađenim sastavom u Prvoj B ligi puno bolje plasirao nego godinu prije, ponovivši tako najbolji klupski rezultat iz sezone 2006./07.
Na zadnji ovosezonski susret Prve B odbojkaške lige u našoj županiji, utakmicu Zadra i Mladosti, jedan je čovjek došao naknadno, pred sam kraj susreta, kada je gotovo sve bilo gotovo. Ivica Dujić, bivši predsjednik OK Zadar, došao je s nogometnoga igrališta na Stanovima ljut jer je Zadar igrao 0:1 protiv Intera i prisutnima rekao: “Nikada više neću na utakmicu. razumljivo je kada čovjek plati ulaznicu kako očekuje da ljubljena momčad neće izgubiti treću utakmicu zaredom jer je dao novce da bi se radovao, a ne doma išao tužan i ljut.
Opatija prvoligaš
Došao je Dujić sa Stanova u staru dvoranu na Višnjiku, a i tamo je Zadar, ovaj puta odbojkaški, izgubio 2:3. No ovdje je bivši predsjednik OK Zadar mogao biti zadovoljan jer je njegov klub ostvario što je htio budući da mu je gostujući bod kod kuće (utakmica je bila već dvaput odgađana jer su Kaštelanima nedostajali neki igrači, pa su gosti onda kao protuuslugu pristali u trećemu terminu igrati u Zadru) omogućio osvajanje trećega mjesta u sezoni koja će biti ako ne zlatnim, ono barem srebrnim slovima upisana u povijesti kluba. Jer Zadar se s oslabljenim i pomlađenim sastavom u Prvoj B ligi puno bolje plasirao nego godinu prije, ponovivši tako najbolji klupski rezultat iz sezone 2006./07. No nikada se ni izbliza nije dogodilo da trojica njegovih mladića postanu članovi kadetske reprezentacije a trener Marin Masnić trenerom reprezentacije. I Dujić na starom Višnjiku za sudjelovanje u uspjehu svoga kluba nije morao platiti ulaznicu već je trebao biti samo jedan od mnogih koji su stajali na nogama, jer tko zna koliko će vode još proteći da svi koji dođu na odbojkaške utakmice Zadra mogu i na tim utakmicama, koja traju nekada i više od dva sata, sjesti.
Došao je Dujić i bio zadovoljniji tamo gdje nije platio ulaznicu. A trener gostujućega sastava Nebojša Omašić Bare, kada smo ga pitali nakon utakmice kako je, rekao je: “Bez veze – Pirova pobjeda.” Ovdje je, premda je trener Zadra Marin Masnić suđenje ocijenio katastrofalnim te je i zbog toga u petomu setu isključen Ivan Hrabrov jer je burno reagirao na jednu odluku suca Ivice Špadine, bilo čini nam se sve regularno. Kada zbrojimo zbroj pogrješaka učinjenih jednoj i drugoj strani, ako smo dobro gledali, dolazimo do toga da od sudaca niti jedan tim nije bio pokraden, iako je sveukupan broj previda istina bio velik. Zadar nije pustio Mladosti makar nema neke velike razlike između trećega i četvrtog mjesta. Na neki joj se način čak i osvetio jer je upravo Mladost Zadra detronizirala nakon što je devet kola bio vodeći bez poraza, kada ga je u njegovoj dvorani pobijedila u prvomu dijelu prvenstva 1:3. Da je Zadar tada dobio, vjerojatno bi puno toga bilo drugačije. Ovako će Opatija u Prvu A ligu, a gostujući trener nije krivicu prenio ni na koga drugog već je i iz ovakve pobjede, koja je u ustima sigurno ostavila ne baš najljepši okus, izvukao nešto dobro rekavši kako je zadovoljan što je vidio tko se od njegovih igrača može nositi s pritiskom, a tko ne.
Laskavci i lažljivci
Vjerojatno bi i davno mrtvi Phyrrus, kojega je Bare spominjući na neki način ponovo oživio, bio zadovoljan s njegovim realnim sagledavanjem stanja. Nakon dviju pobjeda protiv Rimljana 280. i 279. godine prije Krista, koje su plaćene velikim žrtvama, laskavci i “periguzi” dočekali su epirskoga kralja hvalospjevima u svome stilu, a kralj, koji je kasnije u bitci za Spartu poginuo jer je očito podlagao svoja leđa dokazujući i time kako nije bio kao mnogi brzo pokvarljivi ljudski vladari, odgovorio: “Još jedna takva pobjeda i gotovi smo.” Iako nije znao mafijašku poslovicu, koja će se uobličiti više od 20 stoljeća kasnije, znao je isto kao i oni da “od 15 laskavaca, najmanje 14 ih je lažljivaca”. Uopćavanje “svaka je vlast, vlast”, gledajući na epirskoga kralja, očito nije istinito. Ili ipak jest, a on tek iznimka koja potvrđuje pravilo?