Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zašto jednostavno, kada može komplicirano

Autor: Drago Bajković

20.04.2010. 22:00
Zašto jednostavno, kada može komplicirano

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zadranima sada situacija više nije toliko bajna i morat će dati sve od sebe ne bi li se s Kantride vratili barem s bodom. Vrijeme je za iskupljenje, barem u obliku remija na Kvarneru
Jednostavno ne možeš vjerovati. Nema Zadranina, barem onoga koji štuje najvažniju sporednu stvar na svijetu, i usput navija za prvoligaša sa Stanova, kojem se ovih dana ne diže kosa na glavi pri pogledu na rezultate posljednja tri kola i pogledu na prvoligašku ljestvicu. Nakon šest kola bez poraza, uz niz od tri pobjede. Zadrani su zaredali s tri poraza i sebi potpuno zakomplicirali situaciju četiri kola prije kraja sezone. Zašto? Zato što su nakon poraza od Intera ostali na 30 bodova i sada im je skupina momčadi od 11. – 15. mjesta došla na tri odnosno najviše na šest bodova zaostatka. A moglo je biti tako ugodno, pa čak da su osvojili i samo jedan bod protiv Zaprešićana.
Interova pljuska
Prošle subote su Zadrani doživjeli pravu pljusku od Intera (baš kao i Bosec od Kovačevića kada je slavio svoj zgoditak). Bilo je to najslabije izdanje Zadrana ovoga proljeća, a možda i u cijelom ovom prvenstvu. Imali su tijekom 90 minuta konstantnu inicijativu, a koliko je ona bila jalova svjedoči i podatak da nisu stvorili niti jednu pravu, stopostotnu prigodu. Nadajmo se da su u svlačionici dobili pravu “jezikovu juhu” od trenera jer su je ovoga puta potpuno zaslužili. U preostala četiti kola bit će opet “mora se”, a tada nije lako igrati. Umjesto da su lagano priveli sezonu kraju, sada im itekako gori pod petama i morat će opet ubaciti u višu brzinu. Nitko im osim njih samih za to nije kriv.
A i ostali rezultati, posebno klubova s dna ljestvice nisu im išli na ruku. Uostalom, poraz su doživjeli upravo od Intera koji je 11. i na tri boda je zaostatka za Zadrom. Istra 1961 je na svom terenu lako došla do tri boda protiv Slaven Belupa. Puljani sada na 12. mjestu imaju također 27 bodova poput društva iz Zaprešića. Na ljestvici slijede dva kluba koja su u prošlom kolu remizirala. Varteks je na gostovanju kod Međimurja osvojio jedan bod koji ga poput Čakovčana održava u borbi za prvoligaški ostanak. Mreže se u tom dvoboju nisu tresle. Oba kluba imaju po 26 bodova. Na 15. mjestu je Zagreb koji je zgoditkom Vugrineca došao do velikog boda na Maksimiru protiv Dinama. Modrima su oduzeli mogućnost da i teoretski proslave naslov prvaka, a sebe su održali na životu i rekli bi čak da imaju i realne šanse za ostanak u prvoligaškom društvu. Posljednjeplasirana Croatija iz Sesveta je na svom terenu doživjela još jedan poraz od Lokomotive. Na vrhu ljestvice najznačajniji uspon napravio je Hajduk koji je prvi put u ovome prvenstvu zasjeo na drugu poziciju. Slavili su zgoditkom Ibričića na Šubićevcu i sada su bodovno poravnati s Cibalijom koja ima lošiju gol razliku. Mršićeva momčad je u prošlom kolu doživjela debakl u Karlovcu, Pamićeva momčad im je zabila tri zgoditka za tri vrijedna boda koja su Karlovčane ostavila u igri za drugo mjesto i izlazak u Europu. Osijek je na svom terenu jednim zgoditkom došao do tri boda protiv Rijeke, sljedećeg Zadrova suparnika.
Iskupljenje na Kantridi
Riječani imaju tri boda prednosti pred Zadrom i ne briljiraju ovoga proljeća. Međutim, to ništa ne znači s obzirom da ni Zadra nema konstantu. Izabranici Dalibora Zebića su sposobni na Maksimiru protiv Dinama sačuvati mrežu netaknutom, ali su isto tako u srazu s Interom doživjeli domaći debakl. U svakom slučaju Zadranima sada situacija više nije toliko bajna i morat će dati sve od sebe ne bi li se s Kantride vratili barem s bodom. Vrijeme je za iskupljenje, barem u obliku remija na Kvarneru.
Što se tiče 27. kola ono će započeti već u petak utakmicama Zagreba i Međimurja, te Intera i Slaven Belupa. Štimčev se Zagreb ima priliku pobjedom nad Čakovčanima potpuno vratiti u igru za očuvanje prvoligaškog statusa, dok bi se Međumirje tim porazom dovelo u “zonu sumraka”. Inter ima također veliku priliku pobjedom pred svojim navijačima najavitii sljedeću prvoligašku sezonu. Naravno takav raspletr u Zaprešiću Zadranim abaš i ne bi odgovarao. Istra 1961 će na gostovanje u Šibenik. Šibenčani će biti umorni od kup utakmice s Hajdukom, ali vjerujemo da neće dozvoliti iznenađenje pred svojim gledateljima. Hajduk će u 27. kolu imati itekaiko težak posao, na Poljud stiže zahuhtali Karlovac koji je i direktni suparbik Hajduku u borbi za drugo mjesto. Bit će vatreno u gradu podno Marjana. Varteks će na svom terenu dočekati Sesvećane koji nisu bezazsleni gost posebno sada kada rasterećeno mogu dočekati kraj sezone kao npvi drugoligaš. Na Maksimiru će Lokomotiva dočekati Osijek, dok će njezin stariji brat u derbiju kola gostovati u Vinkovcima. Sljedećekolo donosi čak dva derbija, onog u Splitu i u Vinkovcima. Ipak, za Zadrane je derbi na Kantridi. Pardon, navijače Zadra.