Zemlja na Festivalu znanosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Sebastian GOVORČIN
Dragica Jović, voditeljica prezentacije NP Paklenica, otvorila Festival znanosti

Ovogodišnji Festival znanosti svečano je otvoren u ponedjeljak u dvorani prezentacijskog centra NP Paklenica. Tema ovogodišnjeg festivala je Zemlja, a organizatori su uvjereni da će i ovogodišnji program zainteresirati mnoge.

Festival se sastoji od brojnih predavanja, izložbi, projekcija filmova i natjecanja, koja će se osim u Starigradu Paklenici, održati i u Splitu i Zadru. Uz predstavnike NP Paklenica otvaranju su nazočili i suorganizatori, direktorica TZ Starigrad Marijana Marasović i Jole Marasović, direktor hotela Alan.

- Ovo je drugi po redu Festival znanosti u NP Paklenica, a inače je osmi u Hrvatskoj. Večeras po programu imamo predavanje 'Geomorfološke značajke Velebita', koje će održati doc. dr. Dražena Perica, a ovoga tjedna posjetit će nas brojni učenici. Koncept je zamišljen kao terenska nastava na području Nacionalnog parka, tako da utorak, četvrtak i subotu imamo izlete na kojima se polaznicima te škole u prirodi prezentira flora i fauna te geomorfološke osobitosti NP Paklenica, kazala je Dragica Jović, voditeljica prezentacije NP Paklenica otvarajući festival.

- Završni dan festivala, u subotu, očekujemo da će nas posjetiti oko 150 učenika srednjih i osnovnih škola, kazala je Jović.

Nakon svečanog otvaranja Festivala znanosti, službeni dio započeo je predavanjem doc. dr. Dražena Perica "Geomorfološke značajke Velebita".

- Velebit je specifičan po svojim značajkama, ipak treba uzeti u obzir da je reljef u kombinaciji s klimom jedan od glavnih modifikatora. Treba uzeti u obzir da je zemlja stara samo nekih četiri milijarde i šesto milijuna godina, radi se o jednoj mladoj planini koja je specifična svojim reljefom, odnosno kombinacijama geoloških i morfoloških značajki. Po mnogo čemu Velebit je jedinstven kao krško područje i prepoznatljiv je i vani, kazao je Perica i dodao da je djeci najzanimljiviji dio vezan uz posjet špilji Manita peć.

Tema ovogodišnjeg festivala je Zemlja, a u brošuri s programom koju su pripremili organizatori stoji da je zemlja i jedan od četiri Empedoklova elementa, no, srećom, nije ni malo elementarna i kao tema zahvalna je za sve radoznale Zemljane.

- Brojne su znanosti koje ju iz različitih aspekata izučavaju: od geografije, geologije, geodezije, geofizike, ekologije pa do najrazličitijih društvenih aspekata zemlje kao pitanja mjesta, teritorija i zavičaja. Godinu 2010. UN je proglasio Međunarodnom godinom biološke raznolikosti za razvoj, a biološka je raznolikost zajedničko bogatstvo na Zemlji, jedini izvor za život u različitim ekosustavima, stoji u brošuri te se napominje da se ove godine obilježava i 100 godina velikog otkrića hrvatskog geofizičara Andrije Mohorovičića, koji je 1910. godine objavio otkriće granice između Zemljine kore i njezina plašta nazvano mohoslojem ili Mohorovičićevim diskontinuitetom, kazao je dr. Dražen Perica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno