Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dilber: Nije ništa napravljeno u pobijanju zločinačkog pothvata

20.04.2011. 22:00
Dilber: Nije ništa napravljeno u pobijanju zločinačkog pothvata


Jamčim da su sve točke optužnice argumentirano pobijene. Nakon nevjerice i šoka, u istom trenutku samo mi je jedna riječ pala na pamet, izdaja. Međutim tu je riječ teško locirati. Ne mogu prstom uprijeti na bilo koga, ali mislim da se nije poštivalo pravo i dokazi, nego da se radilo o igri u kojoj su general Gotovina i general Markač žrtvovani, kaže Dilber


Među onima koji su u petak u dvorani Haaškog tribunala iščekivali oslobađajuću presudu za generala Antu Gotovinu, bio je i njegov prijatelj Željko Dilber. Emocionalno još pod dojmovima haške presude Dilber je rekao da niti na jedan način ne želi biti glasnogovornik generala Ante Gotovine, niti pričati u kategorijama koje bi mogle naštetiti položaju njegovog prijatelja, a i njemu samome priskrbiti zabranu posjećivanja. Dilber kaže da je put Haaga krenuo s optimizmom da će s njim, put svog doma, krenuti i general Ante Gotovina.
– Osjećao sam da će sigurno izaći van. Možda s nekakvom kaznom koja je značila puštanje istog dana iz Scheweningena. Međutim, nakon četvrte rečenice suca Oriea, nešto se presjeklo u meni. Okrenuo sam se do jedne gospođe iz Primoštena, koja je stajala pored mene u sudnici i prošapnuo joj 20 godina. Teško je opisati, kako se čovjeku u tako malo vremena osjećaji miješaju, ali s obzirom da mi je vrlo poznat tijek suđenja i sve ono što je na njemu izneseno, već na početku čitanja presude znao sam gdje to vodi, rekao je u uvodu našeg razgovora Željko Dilber.
U Gotovini “kuvalo”
Dilber kaže da je toliko dobro proučio točke optužnice, do te razine na kojoj njegov optimizam ne bi bio nerealan. Također, vrlo dobro je poznavao što je sve obrana poduzela da bi general bio oslobođen vrlo teških optužbi.
– Jamčim da su sve točke optužnice argumentirano pobijene. Nakon nevjerice i šoka, u istom trenutku samo mi je jedna riječ pala na pamet, izdaja. Međutim tu je riječ teško locirati. Ne mogu prstom uprijeti na bilo koga, ali mislim da se nije poštivalo pravo i dokazi, nego da se radilo o igri u kojoj su general Gotovina i general Markač žrtvovani, kazivao je Dilber.
Dilber kaže da nije imao snage vidjeti se s generalom Gotovinom, ali su se čuli nakon presude. Svega nekoliko minuta prije našeg razgovora, general Gotovina i Željko Dilber su obavili telefonski razgovor. Sve zapravo zanima kako je general primio izricanje presude. Dilber kaže da je i njemu, kao dugogodišnjem prijatelju bilo teško u sudnici išta spoznati jer je na onih pet metara udaljenosti, vidio samo ono što su vidjeli svi ostali gledatelji. Štoviše, general Gotovina ničim nije odavao emocije. U kasnijim razgovorima, general je zadržao mirnoću, ali Dilber dodaje da je osjetio da u njemu: “…strašno kuva”.
– Osjetio sam da je i za njega izricanje presude bio strašan šok. Zašto? Pa zato što on iskreno, a ne deklarativno, vjeruje u svoju nevinost i da je učinio maksimum da operaciju Oluja provede po svim pravilima vođenja rata, rekao je vrlo emocionalno Željko Dilber dodajući da je po njegovom mišljenju, baš zahvaljujući profesionalnosti generala Gotovine, Oluja provedena uz minimalne žrtve, posebice ako se uzme u kontekst što se sve događalo u pet godina Domovinskog rata.
Nije pripadao nikom, nego institucijama ove države
Dilber ne vjeruje da se u žalbenom postupku može izvesti neki značajan dokaz iako uvijek postoji situacija da se može još nešto učiniti u obrani generala. No to je dio strategije obrane u koju on ne želi ulaziti. Međutim, Dilber ukazuje da ni obrana, a ni državne institucije nisu dovoljno ozbiljno shvatili inkriminaciju zajedničkog zločinačkog poduhvata. Na tom se segmentu, po Dilberu, čak i više moraju angažirati državne institucije, nego što to može obrana. Po njemu je čak najveća pogreška u cijelom postupku što je država zauzela stav da se ovdje radi samo o pravnom pitanju. Štoviše, pravno je napravljeno sve, ali u pobijanju zajedničkog zločinačkog pothvata, apsolutno ništa. Čak do razine da se može zaključiti da je sve to bilo naivno od strane odvjetničkog tima i od strane države.
Iako na Haaškom tribunalu optužba za genocid nije prošla, mahanjem udruženog zločinačkog poduhvata sigurno će se primijeniti u susjedstvu, na Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu gdje jedna drugu, Hrvatska i Srbija tuže za genocid.
– Upravo zbog toga postoji potencijalna opasnost i razlog je mog apela upućenog državnim institucijama da se poduzme sve kako bi se skinula stigma zajedničkog zločinačkog poduhvata. Ta teza je izuzetno opasna ne samo za generale u Haagu, nego još više za Hrvatsku. Posljedice bi mogli osjećati godinama i puno toga bi moglo doći u pitanje.
No Dilber kaže da general ne želi da se u njegovo ime protestira iako nikom ne odriče pravo da izražava svoje nezadovoljstvo.
Moralna vertikala
– Nije slučajno da je general Gotovina optužen. Dobro se zna kakvu karizmu ima posebice u braniteljskoj populaciji. Tako nije bio podoban onoj vlasti, što je nažalost, bila kriva percepcija. General nikad nije pripadao niti jednoj politici, već je bio vojnik profesionalac. Nije pripadao nikom, nego institucijama ove države i svim njenim predsjednicima kao vrhovnim zapovjednicima ma tko oni bili. Jest, bilo je to vrijeme kad se HV podijelila, ali istina je da je svojim podređenima 2000. održao lekciju o tome. Osobno je meni rekao: “Ako se misliš baviti politikom, onda skini uniformu. Ili ćeš prihvatiti novu vlast ili ćeš se skinuti”! Ja to nisam mogao prihvatiti i skinuo sam uniformu. Međutim, tu činjenicu vlast 2000. nije htjela prihvatiti.
Dilber ne niječe da je činjenica da su generala prigrlile desne opcije koje ga se nisu odrekle što je stvorilo sliku o Gotovini kao o svojevrsnoj desničarskoj ikoni. Drugi dio političke scene u Hrvatskoj je ostao indiferentan ili se izravno odrekao Gotovine u kontekstu haške optužnice.
– Jasno sam i prije rekao da general Gotovina zabranjuje upotrebu njegova djela u bilo kakvim političkim prepucavanjima, ali i u takvim akcijama u kojima se nanosi materijalna i, ne daj Bože, kakva druga šteta, zaključio je na kraju razgovora Željko Dilber dodajući da je i u ovako teškoj osobnoj situaciji pokazao da je moralna vertikala.