Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Majstor nad majstorima – velemajstor

20.04.2011. 22:00
Majstor nad majstorima – velemajstor


Ova titula mijenja dosta toga. Otvara nova vrata, raste mi cijena. Sada ću imati više poziva na turnire, organizatori će mi nuditi bolje uvjete – kaže Martinović


Zadar i Zadarska županija dobili su novog velemajstora,  koji živi u Zadru, igra za klubove iz Zadarske županije i trenira domaću djecu. Riječ je o devetnaestogodišnjem Saši Martinoviću, šahovskom princu koji je furioznim igrama u zadnjih mjesec dana na Europskom prvenstvu za seniore u Francuskoj i netom završenom zagrebačkom openu osvojio sve tri potrebne norme za osvajanje najviše šahovske titule. Martinović je drugi šahist iz Zadra koji je došao do titule velemajstora, a prvi kojem je u tome uspjelo jest Darko Anić koji živi i radi u Francuskoj.
Martinović je konačno ostvario svoj san nakon što mu je više puta za malo izmicala norma za velemajstora. Šahisti kažu kako je najteže osvojiti prvu normu, a ostale dolaze same od sebe. Sašin slučaj to potvrđuje. Loša sreća koja ga je pratila godinama, prvo dok je osvajao titulu međunarodnog majstora, a zatim velemajstora. Sve se konačno okrenulo ove godine u Francuskoj gdje je probijen led. Tamo je na Europskom seniorskom prvenstvu osvojio dvije norme za velemajstora. Bilo je i Francuskoj teških trenutaka i u jednom trenutku činilo se kao da će najboljem igraču Zadarske županije ponovno za dlaku izmaknuti norma. Ipak tada je božica šaha Caissa pomilovala Martinović koji kreće u nezaustavljiv put prema šahovskom vrhuncu. Odmah nakon Francuske pala je i zadnja treća norma u Zagrebu.
– Presretan sam. Prije nisam osvojio nijednu normu, stalo mi je izmicala, a sada na dva turnira sve tri. Nisam očekivao to na početku godine, ali sam stalno vjerovao u sebe i u svoju šahovsku snagu. Zbog toga sam i išao u Francusku jer je tamo postojala mogućnost da osvojim dvije norme – kaže Martinović i nastavlja:
– Čast mi je biti velemajstor. Ova titula mijenja dosta toga. Otvara nova vrata, raste mi cijena. Sada ću imati više poziva na turnire, organizatori će mi nuditi bolje uvjete. Do sada sam sve sam morao plaćati, a sada često to organizatori preuzimaju na sebe. Za ovaj uspjeh bih posebno zahvalio Gradu Zadru koji me godinama pratio u mom šahovskom napretku i bez njih zasigurno ne bih došao do ove titule.
Martinović je član ŠK Casper iz Zadra i prvoligaša Goran iz Bibinja. Za Casper igra u juniorskoj, a Bibinje seniorskoj momčadi. Uskoro će braniti boje Caspera na ligi u Sv. Filipu i Jakovu, a zatim u rujnu nastupa u Prvoj A ligi za Bibinjce. U međuvremenu igra Svjetsko juniorsko prvenstvo u Indiji, a možda i turnir na Kreti što će se dogovoriti u suradnji s trenerom velemajstorom Goranom Dizdarom.
– Za Casper zajedno sa mnom igraju Toni Petrušić, koji je također odlično igrao na B turniru u Zagrebu, te Daniel Paleka, Dominik Čolak i Ivankov Anteo. Dobra smo momčad i vjerujem da ćemo se boriti za jednu od medalja. S Bibinjcima igram u Prvoj A ligi. Liga je izuzetno jaka i borit ćemo se za opstanak. Gledajući druge momčadi vjerujem kako imamo realne šanse da ostanemo u ligi – zaključuje Martinović.