Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Spis Sinovčić” proslijeđen Općinskom sudu u Šibeniku

20.04.2011. 22:00
“Spis Sinovčić” proslijeđen Općinskom sudu u Šibeniku


Zadarsko je tužiteljstvo u slučaju Rena Sinovčića zatražilo “svrhovitu delegaciju” što je Vrhovni sud prihvatio, pa je suđenje premješteno na Općinski sud u Šibeniku jer su “ostvarene zakonske pretpostavke iz čl. 32. Zakona o kaznenom postupku”. Jednostavno, riječ je o objektivnosti zadarskog pravosuđa u ovom slučaju


Zbog kaznenog djela spriječavanja dokazivanja u slučaju njegovog prijatelja Zlatka Lisice koji je sredinom prošle godine na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno oslobođen od optužbe kojom se teretio za dva pokušaja iznude, poznatom Zadraninu Renu Sinovčiću sudit će se na Općinskom sudu u Šibeniku.
Tu nam je informaciju potvrdila i glasnogovornica šibenskog Općinskog suda, Melina Gulin Pavlaković te je još dodala kako je “spis Sinovčić” dodijeljen sutkinji Dijani Jakoliš, no prva rasprava još nije zakazana.
Naime, u veljači ove godine, Vrhovni sud Republike Hrvatske zatražio je od suca Općinskog suda u Zadru, Ivice Marinovića, da im dostavi spis zbog odluke o izuzeću u slučaju Rena Sinovčića, vlasnika medijske kuće VOX, vanjskog suradnika Nogometnog kluba Zadar, vlasnika Zaštitarske tvrtke “Zadar Security” i predsjednika Općinskog vijeća Novigrada iz HDZ-a, a na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, odnosno tužiteljstva.
Kada smo pokušali saznati zbog čega je uopće zadarsko tužiteljstvo zatražilo izuzeće, glasnogovornica Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, Marijana Stipić tada nas je uputila na višu stepenicu – Državno odvjetništvo RH, rekavši samo kratko “jer su oni to zatražili, pa trebate pitati njih”.
Martina Mihordin, glasnogovornica Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, rekla je pak da je zadarsko tužiteljstvo predložilo – svrhovitu delegaciju.
– S obzirom na to da su ostvarene zakonske pretpostavke iz čl. 32. Zakona o kaznenom postupku, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske podnijelo je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske odgovarajući prijedlog za delegaciju – stajalo je u pisanom odgovoru koji nam je tada proslijedila i glasnogovornica Mihordin.
Iako nitko nije htio obrazložiti stvarne razloge zašto je zadarski sud zaobiđen u ovom slučaju, i svi se pozivaju na “famozni” čl. 32. Zakona o kaznenom postupku, jednostavnim rječnikom rečeno – suđenje je premješteno u Šibenik kako bi se kazneni postupak proveo – objektivno.
A, optužni prijedlog protiv Rena Sinovčića podnesen je još sredinom rujna prošle godine jer je Sinovčić počinio kazneno djelo, pokušavajući utjecati na svjedoke da ne terete Bibinjca Zlatka Lisicu. Sinovčić je tada uhvaćen na djelu pri susretu s osobom na koju je pokušao utjecati. Bio je uhićen i priveden, ali ga je istražni sudac Vladimir Mikolčević nakon saslušanja pustio da se brani sa slobode. Policija je kao dokaz protiv Sinovčića imala audio i video snimku te fotografije susreta. Upravo zbog te fotografije koja je ekskluzivno objavljena na naslovnici naše novine, istoga dana pred kraj radnog vremena, županijski državni odvjetnik u Zadru Ivan Galović telefonskim je pozivom suspendirao v.d. općinskog državnog odvjetnika Trpimira Kučinu. Isto tako, brzinskom odlukom Državnoodvjetničkog vijeća Kučini je izrečena stegovna mjera – tri godine zastoja u promaknuću.
Za kazneno djelo za koje je optužen Reno Sinovčić, zakonom je zapriječena zatvorska kazna od najmanje šest mjeseci do pet godina.