Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Srakić: Papin posjet podrška narodu koji prolazi kroz teškoće

20.04.2011. 22:00
Srakić: Papin posjet podrška narodu koji prolazi kroz teškoće


Navečer je planirano bdijenje s mladima na Trgu bana Jelačića, a sljedećeg jutra Papa predvodi misu na Hipodromu. Žele li sudjelovati na tim događajima, vjernici se moraju prijaviti svojim župnicima da dobiju ulaznice


Predsjednik HBK mons. Marin Srakić pozvao je jučer sve vjernike da dođu na susret s papom Benediktom XVI. koji će u Zagrebu boraviti 4. i 5. lipnja kako bi Hrvatska pokazala “pravo vjerničko lice”.
– Crkvi je doista potreban ovaj pohod, a to je i podrška narodu koji prolazi kroz teškoće, kazao je nadbiskup Srakić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program Papinog posjeta.
Papa u Zagreb stiže 4. lipnja ujutro. U zračnoj luci Pleso dočekat će ga predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor, predsjednik Sabora Luka Bebić, predsjednik HBK Marin Srakić, kardinal Josip Bozanić i skupina vjernika. Potom odlazi u, kako stoji u programu, “kurtoazni posjet” Josipoviću na Pantovčak. Novinare je zanimalo ima li izraz “kurtoazni” veze s time što se predsjednik države deklarira kao agnostik. No, organizatori napominju da se radi samo o protokolarnoj frazi.
– To nema veze s vjerničkim opredjeljenjem, nego činjenicom da je državnički doček upriličen na Plesu, kazao je generalni tajnik HBK Enco Rodinis. Istog dana Papa će u Apostolskoj nuncijaturi primiti i premijerku Kosor. Predvečer je predviđen susret s predstavnicima civilnog društva, politike, znanosti, kulture, poduzetništva, diplomacije te vjerskim predstavnicima u Hrvatskom narodnom kazalištu. Rodinis je otkrio tek da u HNK ima mjesta za 700 gostiju, ali ne i kriterije po kojim će biti pozivani.
Navečer je planirano bdijenje s mladima na Trgu bana Jelačića, a sljedećeg jutra Papa predvodi misu na Hipodromu. Žele li sudjelovati na tim događajima, vjernici se moraju prijaviti svojim župnicima da dobiju ulaznice. Bez ulaznice neće moći biti ni na bdijenju niti na misi.
Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković smatra da je trenutak u kojem Papa dolazi važan.
– Sveti Otac dolazi u Hrvatsku pred kraj pregovora s EU i to je jasna poruka Svete Stolice da želi da Hrvatska što prije postane članica, kazao je Jandroković, podsjetivši da je Benedikt XVI., primajući nedavno novog hrvatskog veleposlanika Filipa Vučka, izjavio da Hrvatska u EU mora sačuvati svoje posebnosti. “To i mi kažemo”, nastavio je ministar, “da želimo u EU, ali se pritom nećemo odreći svoje tradicije i vjere, nego ih u EU još i osnažiti”. Papin posjet Jandroković je ocijenio kao potvrdu izvanrednih odnosa Hrvatske i Svete Stolice te potvrdu “privrženosti hrvatskog naroda Svetoj Stolici koja traje 14 stoljeća”. Nadbiskup Srakić još je otkrio da su se bojali da Papa, zbog ranije dogovorenih putovanja, neće moći doći u Hrvatsku, ali “kad je čuo za poziv hrvatskih biskupa i državne vlasti, bez oklijevanja ga je prihvatio”.Sve informacije o posjetu Benedikta XVI građani mogu dobiti i na internetskoj stranici www.papa.hr.