Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kolan postaje Ibiza

20.04.2012. 22:00


Pacha je treći najbolji svjetski klub koji na plažu Katarelac, u blizini Zrća, želi dovesti visokokvalitetnu zabavu kakva je već dobro poznata u Ibizi, Španjolskoj i svijetu


Treći najbolji svjetski zabavni klub dolazi na Pag! Ako je suditi po informacijama iz Općine Kolan, Pacha, jedan od najstarijih i najpoznatijih klubova u meki elektronske i klupske zabave – Ibizi, iduće godine bi na njenu području trebao otvoriti svoj objekt. Time će domaći klubovi na Zrću u samom susjedstvu dobiti svjetsku konkurenciju. Naime, poznate “dvije trešnjice” trebale bi biti dio definiranja područja kolanjske plaže Katarelac koja se nalazi u produžetku popularnog Zrća.
Na Katarelcu, za sada, postoji tek klub Noa, no Urbanistički plan uređenja tog područja otvara mogućnost uređenja novih objekata. Prema riječima Josipa Zubovića, načelnika Općine Kolan, UPU je u izradi, a njime se definira područje veličine 12 hektara.
– Prostorno-planskom dokumentacijom ovo područje imamo definirano za sport i rekreaciju, a uz to idu i ugostiteljski sadržaji. Razvoj ove zone rezultat je našeg interesa da i mi imamo koristi od turizma zabave koji se razvio u novaljskom Zrću. Iako, naš uvjet će biti da tvrtke, koje budu držale te objekte, budu registrirane u našoj općini što znači da bi ovdje plaćala sva ona davanja koja pripadaju lokalnoj samoupravi, rekao je kolanski načelnik te dodao kako će ova općina pokušati iskoristiti maksimum od toga što se bude gradilo na ovom području.
Četiri zvjezdice
Najavljuje se i izgradnja modernog aquaparka koji bi bio namijenjen obiteljima. Što se tiče klubova koji bi se trebali otvoriti Zubović je kazao kako se računa s novom ponudom.
– Zainteresiranih ima pa smo tako u razgovorima sa španjolskim investitorima s Ibize koji bi ovdje željeli napraviti visokokvalitetan koncept zabave kakav su razvili u Španjolskoj, ali i u svijetu. Osim samog kluba, za svoje goste, koji traže kvalitetu, žele napraviti i hotel s 4 zvjezdice. Uz aquapark, postojeći ski lift i nove sadržaje, vjerujem da ćemo privući upravo kvalitetnije goste visoke platežne moći. Ta ulaganja bi otvorila nova radna mjesta i donijela novu turističku ponudu, istaknuo je načelnik Općine Kolan te dodao kako je susjedno Zrće stvorilo brend, publika je to prepoznala i to treba iskoristiti. Iako je dodao kako se protivi neredu te kako u slučaju susjedne Novalje građani moraju odlučiti kako žele upravljati tom destinacijom. Da podsjetimo, stanovnici susjedne Novalje na nedavnom su skupu ukazali na negativnosti koje je donio razvoj susjednog Zrća.
Plaža Katarelac manja je od plaže Zrće. Prema UPU-u ovog područja, koji bi trebao biti predstavljen kroz nekih mjesec dana, izgradnja će biti moguća na 10 posto površine, odnosno nešto više od jednog hektara. A hoće li španjolski investitori doista i realizirati investiciju te dovesti poznate “trešnjice”, ostaje za vidjeti.
Brend odjeće
Grupacija Pacha nastala je na temelju istoimenog kluba koji je otvoren još 1967. u katalonskom gradu Sitgesu, da bi već 1973. klub stigao na Ibizu. Jedan je od najdugovječnijih klubova na ovom španjolskom otoku zabave koji je odavna prerastao okvire clubbinga. Naime, brend se razvijao tako da su se proširili po svijetu – u Brazil, SAD, Rusiju, Njemačku, Veliku Britaniju, Egipat, Portugal i Austriju, kao i najveće španjolske gradove počevši od Madrida.
Prije nekoliko godina otvorili su i ekskluzivan hotel EL hotel Pacha na Ibizi, kažu, ponudivši novi hotelski koncept luksuza i opuštenog mediteranskog štiha. Osim toga, razvili su i vlastiti brend odjeće Pacha Collection and Accessories, diskografsku kuću, specijalizirani magazin, ali i eksluzivan klub, restoran i kabaret Lio.
U izbor najboljih klubova magazina DJ mag, koji je novaljsku Papayu proglasio 30-im najboljim klubom u svijetu, Pacha je pak na trećem mjestu.


Doprinos ukupnoj ponudi




Glasnogovornik kluba Papaya Adnan Mehmedović kazao nam je da u nisu čuli da španjolsku klub dolazi u Kolan, iako se već pet, šest godina govori o tome da u ovo područje strani investitori planiraju ulaganja.
– Za sada se to nije ostvarilo, možda se konačno nešto i realizira, no više od toga doista ne znam. U svakom slučaju, tko god planira izgraditi ekskluzivan hotel u blizini Zrća može samo doprinijeti ukupnoj turističkoj ponudi, rekao je Mehmedović.


Dabo: Početak sezone nije vrijeme za raspravu


Kometirajući kritike Novaljaca na temu Zrća, gradonačelnik Novalje Ivan Dabo jučer je kazao da je održavanje javne tribine legitimno ali da je početak  sezone loš i neprimjeran termin za ovakvu raspravu.
– Potpuno sam svjestan da jedan ovako veliki projekt uz sve pozitivne efekte koje nosi, donosi i one negativne. Razgovarati o Zrću nije tabu tema. Ali, u prikladno vrijeme i na ozbiljan stručni način možemo razgovarati o unaprjeđenju i poboljšanju kvalitete projekta Zrća.
Također moram konstatirati da je ovo pravi paradoks, jer u svijetu mnogi teže stvoriti brand i u to ulažu velike napore, a ovo je primjer kako pojedinci neodgovornim i štetnim djelovanjem razgrađuju mukotrpno stečeni brand. Ovaj brand nije slučajan, to su ideje pojedinaca podržane od strane lokalne samouprave infrastrukturno, prometno, sigurnosno i promidžbeno. I druge se turističke destinacije trude preuzeti primat Zrću, ali u tome ne uspijevaju, rekao je Dabo.
Navodi i kako je cijena apartmana u Novalji jedna od najviših u Hrvatskoj. U špici apartman za 4 osobe košta od 100 € do 120 eura pa čak i više. Lokalna samouprava, istaknuo je, od Zrća ima oko 2 milijuna direktnih prihoda, uz što su tu i prihodi od boravišne pristojbe, a broj noćenja se od 2003. do 2011. g. udvostručio sa 580.000 na 1.060.000 turista. Od poreza na potrošnju alkoholnih pića, piva, vina te bezalkoholnih pića je lani Grad uprihodio oko milijun kuna.