Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Novinari moraju imati odgovornost

20.04.2012. 22:00
Novinari moraju imati odgovornost


Struka u svemu teži etičnosti i postavljanju nekih granica. Kao poseban problem istaknut je internet i prevelika sloboda


Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru sudjelovao je jučer na manifestaciji Gradske knjižnice “Zadar čita 2012” predstavljanjem knjige “Profesionalno novinarstvo & samoregulacija” te okruglim stolom na temu “Etika novinarstva”.
Pročelnik Odjela za turizam i komunikacijske znanosti, prof. dr. sc. Stjepan Malović govorio je o stanju u medijima danas. Studentica diplomskog studija “Novinarstvo i odnosi s javnostima”, Mia Mohorić govorila je o zastupljenosti žena u medijima. Marko Pačar, student diplomskog studija “Novinarstvo i odnosi s javnostima” govorio je o djeci u medijima i utjecaju medija na djecu.
Knjigu “Profesionalno novinarstvo & samoregulacija”, predstavila je prof. dr. sc. Gordana Vilović, profesorica sa Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.
Uz navedene izlagače u diskusiji koja se otvorila sudjelovali su i djelatnici Odjela, Gradske knjižnice, a i dio novinara. Istaknut je problem etičnosti i odgovornosti u novinarskoj struci.
Gordana Vilović istaknula je kako novinari imaju veću odgovornost, a navedena knjiga opisuje kako je teško napraviti samoregulaciju.
– Novinarstvo javno, te se greške ne mogu skriti u ladici, kazala je Vilović.
Prof. Malović je naveo neke primjere za koje bi se moglo kazati kako prelaze mjeru etičnosti, no, s druge strane, neki su drugačijeg mišljenja. Struka u svemu teži etičnosti i postavljanju nekih granica. Kao poseban problem istaknut je internet i prevelika sloboda. S tim u vezi istaknulo se kao posebno osjetljiva tema djeca i njhova prava.