Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Olakšali mafioze za četiri milijuna

20.04.2012. 22:00
Olakšali mafioze za četiri milijuna


Gotovo četiri milijuna kuna ilegalne zarade izbijeno je iz džepova ugostiteljima i vlasnicima automata za zabavu akcijom “Thunder” (“Grmljavina”) što su ju porezni inspektori proveli u suradnji s policijom. Spriječena je i moguća godišnja šteta za državni proračun veća od dva milijuna kuna. Riječ je o operaciji kojom je 120 poreznih inspektora i 250 policajaca upalo u lokale diljem Slavonije ne bi li spriječili daljnje ilegalno korištenje aparata za igre na sreću.
– Još početkom ove godine uočili smo ovaj problem, a akcija je imala za cilj suzbiti “sivu ekonomiju” i prekinuti dotok financiranja osoba iz kriminalnog miljea. Uvjereni smo da su se tim ilegalnim prihodima mogli financirati pojedinci, ali i cijele skupine i njihova kriminalna aktivnost, rekao je evidentno zadovoljan operacijom “Thunder” Damir Živko, pomoćnik načelnika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. Za sada se još ne zna gdje je “prljavi novac” trebao biti “uložen”. Akcija je usko koordinirana s Poreznom upravom.
Gotovo kao u filmu policajci u civilu nonšalantno su, glumeći goste, ulazili u lokale u kojima su bili postavljeni automati za zabavu. I tako u njih 124 u Osijeku i Slavonskom Brodu, te njihovoj okolici. Ubrzo su počeli stizati i porezni inspektori hvatajući na djelu vlasnike koji nisu imali odobrenje Ministarstva financija za držanje tih aparata ili su pak aparati pokretani pomoću ključeva. Radilo se uglavnom o video-poker aparatima, pikado uređajima i juke-boxevima.
– Nakon akcije podnijeli smo optužne prijedloge zbog utvrđenih prekršaja, a vlasnicima lokala i vlasnicima aparata prijete novčane kazne od pet tisuća do sto tisuća kuna. Oduzeli smo 323 aparata čija se vrijednost procjenjuje na tri i pol milijuna kuna, rekao je Živko dodajući kako će istražiti jesu li u nezakonitom poslovanju možda pomagali ljudi iz policijskog i poreznog sustava.
– Akcija ide dalje, te ćemo i u drugim dijelovima zemlje provjeriti je li poslovanje s automatima za zabavu usklađeno sa zakonom, dodao je Živko, dok je Zlatko Fabijančić, zamjenik ravnateljice Porezne uprave, koja je osobno koordinirala akciju, istaknuo odličnu suradnju s policijom.