Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Smjelo je svjedočio živu snagu katoličke vjere

20.04.2012. 22:00
Smjelo je svjedočio živu snagu katoličke vjere


Pitanja koja je Stepinac u tim teškim vremenima postavio aktualna su i danas. Govorio je otvoreno i kritički i o rasnim zakonima i o bezbožnom komunizmu – dr. sc. Juraj Batelja


U Gradskoj loži jučer je povodom Županijskih dana održano predavanje dr. sc. Juraja Batelje na temu „Blaženi Alojzije Stepinac, propovijedi, govori, poruke, 1941 – 1946″. Predavanje je ujedno služilo kao predstavljanje istoimene knjige čiji je Batelja priređivač. Okupljenima je temu i predavača predstavila Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar u čijoj je organizaciji događaj, koji je, sudeći po broju posjetitelja, pobudio veliko zanimanje, održan. Valja spomenuti kako je u izložbenom prostoru Gradske lože bila postavljena i izložba skulptura religiozne tematike „Tijelo duše” autora Dragana Kwiatkowskog, te kako je jedan od najatraktivnijih izložaka umjetnikova vizija Veronikina platna s utisnutim Stepinčevim likom. Tako su se povijest, umjetnosti i religija, zahvaljujući zanimljivom predavanju i lijepoj likovnoj izložbi, isprepleli na najbolji mogući način.
Dr. sc. Juraj Batelja, inače izvanredni profesor Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predavanje je započeo kazavši kako je i 1944. godine nadbiskup Stepinac govorio: “I u ovo naše doba, prosvijetljenom 20. vijeku, postavljeno je mnogo zlatnih kipova i traži se od ljudi često puta i uz cijenu života da padnu ničice pred kumirima ljudskoga razuma i stvarno zaniječu Boga, Stvoritelja svijeta. I mnogi su pali, hoćemo li i mi pasti u prah pred kumirima vremena i zatajiti Boga? Vratimo se Bogu, vratimo se molitvi, vratimo se krunici u našim obiteljima. Molitva je krvava nužda naših dana”.
– Pitanja koja je Stepinac u tim teškim vremenima postavio aktualna su i danas. Govorio je otvoreno i kritički i o rasnim zakonima i o bezbožnom komunizmu. Smjelo je svjedočio živu snagu katoličke vjere, te je sa žalošću ustvrdio kako se Europa nastoji rješiti svih obaveza evanđelja. Na isceniranom suđenju je kazao kako je Komunistička partija njegov tužitelj te kako mu se sudi zbog toga što nije pokleknuo pred zahtjevnima komunizma i kazao ‘amen’ na sve loše što se radilo. Kada su ga osudili ‘u ime naroda’ poručio je kako je glavno što nije osuđen u ime presvetog trojstva za izdaju crkve, kazao je Batelja i naglasio:
– Javnost mora znati kako iz Stepinčevih sudskih spisa nedostaje 75 dokumenata, te kako su ti spisi prekrajani u razdoblju od 1983. do 1985. godine. Drago Hedl je kazao kako je presuda nadbiskupu Stepincu povijesni čin, a mi ćemo reći kako je to povijesni falsifikat.