Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Što je započela suša, dokrajčila je tuča

20.04.2012. 22:00
Što je započela suša, dokrajčila je tuča


Kad stignu prva izvješća o nastalim štetama, najvjerojatnije ćemo od Zadarske županije zatražiti proglašenje elementarne nepogode, kaže Ivan Knez, biogradski gradonačelnik


Olujno nevrijeme s tučom veličine graha jučer prijepodne zasulo je Biograd. Dvadeset minuta intenzivnog padanja “krupe” bilo je dovoljno da se promet na području od Sv. Filipa i Jakova do Pakoštana potpuno prekine, a osim leda ceste su zakrčili voda i odlomljene grane.
– Najkritičnije je bilo kod biogradske petlje na Jadranskoj magistrali gdje je iznimno velika količina leda i obilna kiša jednostavno začepila odvode. Srećom vrlo brzo su reagirali vatrogasci iz JVP Biograd i komunalci Bošane te je promet odmah nakon 11 sati bio normaliziran, rekao je Krunoslav Pešić, direktor komunalnog poduzeća Bošana.
Poljoprivrednici ostaju bez uroda
Uz tuču je pljuštala i kiša stvarajući bujice. Ceste i ulice odjednom su bile pune leda, vode je bilo doslovno svugdje, mnogima su poplavili podrumi i prizemlja kuća. Vrtovi, vinogradi, voćnjaci i parkovi doslovno su stučeni, a ljetni urodi uništeni. Biogradski vatrogasci, komunalci i cestari imali su pune ruke posla.
Odmah nakon prestanka počele su se zbrajati i prve štete na poljoprivrednim usjevima.
– Poljoprivredne usjeve i voćke načela je prvo suša, pa prije desetak dana led i mraz, a ova krupa ih je sasvim dokrajčila, jada se Petar Pere Pešić s biogradske Kose.
Na brojnim obiteljskim imanjima doslovno je uništeno sve.
Čekaju se izvješća o štetama
– Utrošio sam nekoliko tisuća eura za gnojivo i za zaštitna sredstva, radio svaki dan od jutra do sutra i u trenutku ostao gotovo bez ičega, govori nam jedan od očajnih poljoprivrednika u biogradskom zaleđu.
Čudna je poljodjelska proizvodnja. Poljodjelac sve dok ne pobere i posljednji plod mora strahovati zbog nepredviđenih iznenađenja.
– Led je svaki plod barem dva-tri puta pogodio, a svaki od tih plodova će narasti i pocrnjeti, jadaju se sugovornici.
I gradski oci su bili na terenu, obilazili su grad, zaleđe i poljoprivredne površine do kojih se moglo stići.
– Kad stignu prva izvješća o nastalim štetama najvjerojatnije ćemo od Zadarske županije zatražiti proglašenje elementarne nepogode, obznanio je Ivan Knez, biogradski gradonačelnik.