Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Velebit je kolijevka našega odrastanja

20.04.2012. 22:00
Velebit je kolijevka našega odrastanja


Velebit ne stari! Star je i mlad u isto vrijeme – istaknula je ravnateljica Marasović


Jučerašnje poslijepodne u starigradskom hotelu Alan bilo je kao u – košnici. Učenici, pučkoškolci iz matične škole i područnih škola, od prvaša do osmaša, učitelji, školsko osoblje, roditelji, braća, sestre, tete, strine… sve se to sjatilo na Dan otvorenih vrata OŠ Starigrad, u povodu Dana škole, Dana planeta Zemlja i zaštitnika mjesta, sv. Jurja. Bio je to prvi dan, dan u kojem je najprije otvorena izložba “Velebite, ljubin tvoje stine”, potom održana svečana akademija.
No, najprije o izložbi. Na prigodnim panoima postavljena su 72 likovna uradka na temu – a čega drugoga – Velebita, mitske planine. Kako je rekla Nataša Dokoza, učiteljica koja je osmislila i vodila projekt, Velebit je kolijevka našega odrastanja, pri čemu se ono “našega” odnosi na podvelebitskoga čovjeka koji s planinom stoljećima u različitim oblicima dijeli suživot.
– Ljepotu Velebita, njegovu tešku i nezaboravnu prošlost, predočili su nam naši pradjedovi svojim pričama i uvijek pjevnim rodoljubnim pjesmama sačuvavši ih od zaborava – istaknula je, između ostaloga, učiteljica Nataša.
Jadranka Marasović, ravnateljica OŠ Starigrad, u prigodnoj besjedi rekla je kako manifestacije učeničkoga stvaralaštva s temom vlastita okružja razvijaju i potiču kod djece svijest o vlastitom kulturnom i povijesnom identitetu.
– Velebit ne stari! Star je i mlad u isto vrijeme – istaknula je ravnateljica Marasović.
Neposredno prije otvorenja izložbe nastupila je folklorna skupina učenika od prvog do četvrtog razreda koju vodi i koju je za nastup pripremala učiteljica Suzana Milovac. Tijekom drugog dijela izložbe, pročitana su imena i prezimena nagrađenih te pohvaljenih učenika za kvalitetu likovnih uradaka. Nagrađeni su Ana Tesla (1. razred), Luka Bucić (2. razred), Laura Smokrović (3. razred), te Jelena Milovac (4. razred), a pohvaljeni Antonela Ramić i Sara Vukić (1. razred), Roko Marasović i Stipe Matak (2. razred), Ivana Krapić i Ante Lijić (3. razred), te Jelena Dokoza i Matea Vukić (4. razred).
Poslije izložbe svi su se preselili u drugi prostor gdje je održana svečana akademija. Ravnateljica Marasović, govoreći o tomu što se u školi sve zbivali tijekom jedne kalendarske godine, nabrojila je niz zahvata na podizanju standarda, ali je istaknula i da školi valja popraviti krov koji prokišnjava. Pohvalila je učenike i učitelje za znanje, vještine, trud i zalaganje te im poželjela da i u bliskoj i daljoj budućnosti budu još i bolji. Uslijedio je prigodan program s nastupima malih pjevača, glumaca i recitatora, a pravo oduševljenje izazvalo je proglašenje najboljih učenika i učenica za šk. godinu 2011/12. Oni su, od prvog do osmog razreda: Bruno Katalinić, Roko Marasović, Laura Smokrović, Paula Zuanović, Lovre Marasović, Katarina Jukić, Sara Jukić i Ivan Marasović. Svi nagrađeni dobili su zaslužene i vrijedne nagrade. Proglašena je i najurednija učionica, to je učionica 4. razreda čija je učiteljica Radojka Milovac. Pljesak su pobrali i uspješni učenici koji su nastupali na različitim natjecanjima.
U ponedjeljak 23. travnja održat će se drugi dio proslave koji će početi sv. misom u crkvi sv. Jurja, potom u Bikariji kvizom na temu Velebita, različitim radionicama i drugim zanimljivim sadržajima.