Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zadar ima šanse postati europsko čvorište letova

Autor: Damir Maričić

20.04.2013. 22:00
Zadar ima šanse postati europsko čvorište letova

Foto: Marin GOSPIĆ



Zadar je postao 57. baza Ryanaira u Europi. Za njih je to mali korak kakvih su već dosta napravili, a za Zadar je to 30-ero ljudi koji sada stalno tu rade, jer je jedan zrakoplov uvijek locirano u Zračnoj luci Zadar, a dočekuju se i ispraćaju sve brojniji letovi. Pilot upravitelj Ryanairove baze Zadar je Vlaho Brbora. Imenom očito Dubrovčanin, no kao što to obično i biva, njegova je priča složenija, naravno vrlo zanimljiva.
Vlaho Brbora je brat mnogim Zadranima drage Biograjke Dijane Lukić, koja je godinama bila novinarka u zadarskim redakcijama, poznata po veselom duhu. Dijana već duže vrijeme živi daleko od ovog kraja, neko je vrijeme bila u Londonu, pa u Opatiji, a sad je menadžerica Wallamara na Babinom Kuku, živi u Dubrovniku. Ona nas je uputila na svog brata koji je sad glavni čovjek Ryanairove baze.
– Kada sam dobio ovo imenovanje kazao sam – napokon kući. Majka je iz Biograda, naša obitelj, loza Lukačića, ima korijene u Biogradu unazad 500 godina. Ja nisam živio u Biogradu, od rođenja sam bio u Dubrovniku. Kasnije me život nosio u Irsku, London, Frankfurt, Pisu, Emirate, n o uvijek sam ljeti posjećivao Biograd. Majka ovdje ima kuću, kao i ja i brat Igor Osiban. I on je pilot Ryanaira, trenutačno u bazi u Budimpešti. A ja eto sada živim u Biogradu, i nemam riječi kako opisati osjećaj da na posao idem iz naše stoljetne obiteljske kuće, da se već istu večer mogu prošetati po biogradskoj rivi.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU