Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U Arheološkom muzeju o križarskoj opsadi Zadra 1202. godine

20.04.2017. 22:00
U Arheološkom muzeju o križarskoj opsadi Zadra 1202. godine


Noć knjige 2017. godine obilježena je i u Zadru čitanjem romana o križarskoj opsadi Zadra 1202. autora Frane Herende u Arheološkom muzeju.
Ovaj muzej po prvi se puta uključio u ovu manifestaciju koja se održava već šest godina sa ciljem popularizacije knjiga i čitanja. Uz autora romana Franu Herendu, ulomke iz romana čitali su i radijski voditelj Goran Paleka, te muzejska stručnjakinja Kornelija A. Giunio. Prije samog čitanja romana ravnatelj muzeja Jakov Vučić opisao je nazočnima kako se živjelo u Zadru prije osamsto godina.
– U vrijeme opsade Zadar je bio dobro utvrđen i bogat grad koji je u kontinuitetu bio naseljen gotovo 1200 godina. Na starim antičkim zgradama niknule su uže ulice i kuće, a groblja su se nalazila unutar gradskih zidina. Križari su pred Zadar došli 10. studenoga 1202. godine, a prema nekim izvorima osvojili su ga za tri dana. Nakon pljačke i i uništenja u njemu su do travnja živjeli Mlečani i križari, koji su tada nastavili put prema Carigradu, ukratko je opisao Vučić.
Frane Herenda tada je predstavio svoj roman, a priredio je i kreme koje su bazirane na romanu i napravljene posebno za ovu prigodu, od biljaka koje su se koristile u to vrijeme.
Uz čitanje romana, Gradska knjižnica Zadar priredila je u Ogranku Arbanasi izložbu dječjih knjiga za večernje čitanje te su u suradnji s udrugom Starinar pokazali kako se nekada čitalo. Također je na Branimirovoj obali kod ulaza u Grad od 20 sati bio parkiran Bibliobus, pa su građani mogli pogledati kako izgleda knjižnica na kotačima.