Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

FOTOGALERIJA: “Crvene strijele” sletjele na Zemunik

21.04.2018. 17:22
FOTOGALERIJA: “Crvene strijele” sletjele na Zemunik


 Britanska akrobatska grupa Red Arrows danas je s deset aviona HAWK T-1 preletjela preko Zadra te su sletjeli u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku. Riječ je o jednoj od najboljih svjetskih akrobatskih grupa koju čine vrhunski piloti članovi britanskih Royal Army Force (RAF), a stigli su u posjet kolegama iz akrobatske grupe „Krila Oluje“.
Ponajbolje britanske pilote u Zadru su uz kolege iz 93. zrakoplovne baze dočekali i njihovi sunarodnjaci Andrew Stuart Dalgleish, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva te pukovnik John Anthony Carsvel Kelly, vojni izaslanik UK u RH.
– Iskoristili smo mogućnost da preletimo uz obalu i iznad starog dijela grada i bilo je prekrasno. Let je prošao jako dobro, pista je odlična i duga tako da je i slijetanje prošlo dobro. Osim toga odmah su nas dočekale drage kolege, kazao nam je bojnik Martin Pert, vođa grupe Red Arrows.
U vojarni Zemunik uz kolege pilote i tehničare 93. zrakoplovne baze britanske pilote dočekao je i veleposlanik Ujedinjene Kraljevine u Republici Hrvatskoj, Andrew Stuart Dalgleish.
– Ponosni smo na činjenicu da imamo jedan od najbojih akrobatskih timova u svijetu. Ove godine obilježavamo 100 godina RAF-a, prvih nezavisnih nacionalnih zračnih snaga. Taj događaj se obilježava u travnju i vidjeti ih u Zadru mi je zaista divno, kazao je Dalgleish.
Satnik Darko Belančić, vođa akrobatske grupe „Krila Oluje“ bio je pun riječi hvale za britanske kolege.
– Oni su svakako jedna od najboljih akrobatskih grupa na svijetu. Ne može čovjek pogledati tako nešto i ostati ravnodušan, a za svakoga tko voli letjeti imati prilikusurađivati s takvim ljudima i razmjenjivati iskustva je posebno. To je iskustvo koje će meni ostati u pamćenju za cijeli život. Ovo je druga godina da dolaze kod nas u posjet i nadam se da će se ta tradicija i nastaviti, kazao je Belančić.


Baba možeš izići iz podruma
Nakon vijesti da će piloti britanskog RAF-a posjetiti Zadar mnogi su se prisjetili savezničkog bombardiranja, pa smo u razgovoru s veleposlanikom Andrewom Stuartom Dalgleishom to indirektno i spomenuli. Naime, veleposlaniku smo, u šali, rekli da se nakon vijesti da britanski avioni stižu u Zadar moja baka sakrila u podrum.
– Možete reći baki da se ne brine, jer svi smo na istoj strani. Mislim da je to fantastično. Prije samo nekoliko dana naši kraljevski marinci su bili u Kninu i trenirali s hrvatskom vojskom. Prije tri tjedna u Splitu je bila i kraljevska mornarica, a danas su tu predstavnici našeg zrakoplovstva. To govori koliko su bliski naši odnosi, kazao je veleposlanik Dalgleish.