Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

GLUMCI I KORONA Od oporavljenih, do onih s trajnim posljedicama i preminulih

21.04.2020. 21:02


Popis poznatih i slavnih osoba koje su oboljele ili preminule uslijed posljedica novog koronavirusa sve je duži, a na njemu ne izostaju ni glumačka imena. Javna priznanja popularnih osoba kako su zaraženi virusom pridonose smanjenu stigmatizacije prema oboljelima i ujedno svjedoče da virus nikoga ne štedi, bio slavan i bogati ili anoniman i siromašan.
Među prvima je pozornost javnosti sredinom ožujka privukao američki oskarovac 63-godišnji Tom Hanks i njegova supruga, glumica i pjevačica Rita Wilson. Slavni par zarazio se u Australiji gdje je glumac snimao film. Nakon što su tamo dva tjedna proveli u karanteni vratili su se u SAD, a njihov oporavak danima je pratila javnost diljem svijeta, iščekujući negativan nalaz.


Ostao bez noge
Drugo poznato ime iz svijeta filma je britanski glumac Idris Elba koji je 16. ožujka obznanio javnosti da je pozitivan na Covid-19, od kada je izoliran.
– Testiranje na koronavirus je pokazalo da sam zaražen. Nisam imao simptome, testirao sam se jer sam bio u kontaktu s nekim tko je saznao da je zaražen. Čim sam saznao da je zaražen, odmah sam se povukao u samoizolaciju i napravio testove. To je ozbiljno. Sad je dobro vrijeme da se udaljite od ljudi, perete ruke… Postoje ljudi koji su zaraženi, a nemaju nikakve simptome. Zato je sad vrijeme da budete jako oprezni, poručio je 47-godišnji glumac poznat po ulogama u serijama »Doušnici« i »Luter«, te biografskoj drami »Mandela: Dug put do slobode«, a glumio je i s Kate Winslet u pustolovnom filmu »Planina između nas« iz 2017. godine.
Glumci iz popularne serije »Game of Thrones« Kristofer Hivju i Indira Varma također su pozitivni na virus koji je pokorio svijet. Hivju se javnosti obratio iz Norveške navodeći da je pozitivan na Covid-19.
Da koronavirus ostavlja teške posljedice govori slučaj 41-godišnjeg kanadskog glumca Nicka Cordera, široj javnosti najpoznatijega po televizijskim serijama »Blue Bloods« i »Zakon i red« (»Law & Order: Special Victims Unit«). Glumcu, koji je obolio od koronavirusa ovih se dana stanje pogoršalo, te mu je uslijed dodatnih komplikacija i oslabljenog organizma morala biti amputirana noga. Njegova supruga izvijestila je javnost da se tjednima liječio, bio je u jako lošem stanju, a onda i u komi.
– Davali su mu lijekove za prorjeđivanje krvi, ali su oni izazvali brojne komplikacije. Kada su ga skinuli s lijekova, dobio je unutrašnje krvarenje i krvni ugrušak u nozi. Zbog toga su mu morali amputirati nogu, napisala je Corderova supruga.


Preminuli glumci
Filmski svijet već je ostao bez nekih od zapaženijih glumaca, pa je tako bitku s Covidom-19 izgubio Andrew Jack, glumac iz filma »Ratovi zvijezda« koji je preminuo u 76. godini nakon što se zarazio koronavirusom. Britanski glumac umro je od posljedica zaraze koronavirusom nakon što mu se zakompliciralo zdravstveno stanje, potvrdila je agentica ovog osebujnog glumca koji je živio na jednom od najstarijih brodova na Temzi. Njegova supruga, dijalektologinja Gabrielle Rogers, za to je vrijeme bila u izolaciji u Australiji, te ga nije mogla vidjeti niti se s njime oprostiti. Jack, koji je preminuo 31. ožujka, radio je na projektu novog filma o Batmanu s Robertom Pattinsonom, dok snimanje nije sredinom ožujka obustavljeno.
Borbu s virusom izgubio je u 70. godini i glumac Mark Blum, poznat po ulogama u filmovima »Očajnički tražeći Susan« i »Krokodil Dundee«, kao i Netflixove serije »You« i HBO-ove »Succession«.
– Moj suprug preminuo je 25. ožujka od komplikacija uzrokovanih koronavirusom. Umro je u bolnici New York-Presbyterian, napisala je Blumova supruga.
I holivudski glumac Allen Garfield umro je od posljedica Covida-19 u 81. godini života. Garfield je poznat po ulozi u »Policajcu s Beverly Hillsa 2«. Često je glumio negativce, korumpirane biznismene i političare, a istaknuo se ulogama u filmovima »Banane« Woodyja Allena, Coppolinom »Prisluškivanju« i filmu »Deveta vrata« Romana Polanskog.